Acholia

Żółć to wydzielina produkowana przez wątrobę, która wspomaga pracę soków trawiennych. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim w procesie rozkładu i trawienia tłuszczów. Czasem wskutek zmian chorobowych dochodzi do zatrzymania jej przepływu.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Przy prawidłowo działającym układzie trawiennym, po wykonaniu zadania żółć wraz z sokami żołądkowymi trafia do jelita cienkiego gdzie zostaje ponownie wchłonięta. Stan, w którym proces ten zostaje zatrzymany nazywany jest acholią. Zdaniem badaczy rozwojowi zaburzenia towarzyszy ten sam mechanizm, który odpowiada za tzw. żółtaczkę mechaniczną. Oba schorzenia nie zawsze są spowodowane zmianami wątrobie wątrobie. Ich rozwój najczęściej jest konsekwencją zwężenia dróg żółciowych bądź zatrzymania swobodnego przepływu wskutek kamieni, nowotworu lub torbieli wątrobowych.

Pacjenci zgłaszający się do lekarza mają odbarwione, cuchnące i gliniaste stolce. Z powodu zaburzonego metabolizmu znajduje się w nich bardzo duża ilość kwasów tłuszczowych.

Podstawą rozpoznania obok wywiadu są badanie USG oraz testy laboratoryjne pod kątem stężenia bilirubiny , ALT oraz AST (enzymy uczestniczące w przemianie białek), albumin i czasu protrombinowego. Dalsze postępowanie zależy od typu choroby podstawowej.

Czytaj także:

Atrezja dróg żółciowych

Badania wątrobowe

Enzymy wątrobowe

Fosfataza zasadowa (alkaliczna)

Cholestaza

Więcej o: