Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Niedobór cholesterolu grozi depresją, zaburzeniami pracy mózgu i układu nerwowego. Może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania, stosowanych leków, ale i objawem ciężkich, zagrażających życiu schorzeń, przede wszystkim wątroby
Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity.

Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim nie przejmujemy (zdarza się to nawet lekarzom), szczególnie jeśli proporcje między LDL a HDL są zadowalające. Tymczasem niedobór cholesterolu całkowitego (najczęściej poniżej 150 mg/dl, ale podawane normy mają charakter orientacyjny, są nieco różne w zależności od laboratorium, cech osobniczych, etc., zawsze do oceny lekarza) może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie i świadczyć o toczącym się stanie chorobowym w organizmie.



Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Oczywiście, jednorazowy spadek nie musi od razu oznaczać poważnego problemu i badanie krwi warto powtórzyć. Zasadniczo, szybkiego wyjaśnienia na podstawie dokładnej diagnostyki wymaga sytuacja, gdy poziom cholesterolu całkowitego wynosi mniej niż 120 mg/dl (wg niektórych źródeł 100 mg/dl). To może być "jedynie" skutek niewłaściwej diety, głodówki, osłabienia po chorobie, niedożywienia (nie mylić z niedowagą - niedożywione bywają i osoby otyłe). Trzeba jednak wykluczyć przyczyny groźniejsze dla zdrowia, a i w przypadku tych pozornie łagodnych (potencjalnie jednak również niebezpiecznych - niedożywienie bywa zabójcze) warto porozmawiać ze specjalistą. Szczególnie, gdy taki stan nie jest na własne życzenie i niekoniecznie wiemy, z czego wynika spadek poziomu cholesterolu oraz jak to rozwiązać.

Więcej o niedożywieniu

Za niski cholesterol całkowity: dzieci pod szczególnym nadzorem

Cholesterol jest niezbędny dla przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą urodzić zdrowe dzieci. Dla najmłodszych jest szczególnie ważny, gdyż zapewnia prawidłowy rozwój mózgu. Właśnie dlatego maluchy, zwłaszcza do ukończenia trzeciego roku życia, powinny jeść masło (z wyjątkiem tych uczulonych na białka mleka krowiego lub z innymi przeciwwskazaniami).

Więcej na ten temat: Masło czy margaryna?

Dzięki cholesterolowi możemy produkować żółć i wchłaniać tłuszcze, niektóre witaminy oraz usuwać z organizmu toksyny. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. Jako silny przeciwutleniacz stanowi osłonę przed rakiem. Ponieważ uczestniczy w procesie wykorzystania serotoniny ( więcej o jej działaniu ), chroni nas przed depresją, zapewnia apetyt na życie.

Realne zagrożenia

Niezależnie od przyczyny, za niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko depresji, ale i choroby afektywnej dwubiegunowej, samobójstw i zachowań agresywnych, gwałtownych. Spada nam odporność i mamy spore trudności, by zwalczyć infekcje. Stajemy się bardziej podatni na choroby wątroby i gruźlicę, a także udar (niedobór prowadzi do niego tak samo, jak nadmiar cholesterolu). Według naukowców z Japonii wyraźnie wzrasta też prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Niski poziom cholesterolu całkowitego: częste przyczyny

Skoro to sam nasz organizm wytwarza cholesterol w zależności od potrzeb, skąd się bierze niedobór? Czasowo zakłócić mechanizm mogą przyczyny banalne, o których było wcześniej.

Jeśli leczysz się farmakologicznie z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, spadek może być skutkiem terapii. Koniecznie zwróć na to uwagę lekarzowi prowadzącemu w celu weryfikacji dawkowania. Możliwe, ze w twoim wypadku czasowy niedobór nie jest mniej groźny niż nadmiar (np. przy chorobach układu krążenia), ale trzeba się upewnić, że tak właśnie jest, u lekarza.

Bywa, że niski poziom cholesterolu całkowitego (ale i HDL) to objaw zaburzeń wchłaniania. Mają one różne podłoże (np. genetyczne, infekcyjne) i niejednokrotnie okazują się trudne w leczeniu. Najczęściej zajmuje się nimi lekarz gastrolog - to on zleca komplet specjalistycznych badań i decyduje o ewentualnej konsultacji u innych specjalistów. Do gastrologa kieruje lekarz pierwszego kontaktu.

Ponieważ za produkcję cholesterolu przede wszystkim odpowiada nasza wątroba (ok. 70%), nietrudno zgadnąć, że często to jej choroby stoją za zaburzeniem wytwarzania tego lipidu. Zarówno choroby nowotworowe, marskość jak i stan zapalny (zapalenie wirusowe) wątroby mogą objawiać się właśnie nadmiernym spadkiem poziomu cholesterolu we krwi. Chociaż to bardzo poważne schorzenia, często są rozpoznawane w zaawansowanym stadium. Wątroba to narząd o niezwykłych zdolnościach regeneracyjnych i bardzo długo nie sygnalizuje, że dzieje się z nią coś złego . To mity, że chorzy na wątrobę mają zażółconą skórę i gałki oczne. Tak być wcale nie musi, stąd zalecenie, by przynajmniej raz do roku, przy okazji kontrolnej morfologii sprawdzić także pracę wątroby. Wystarczy skontrolować poziom bilirubiny oraz enzymów wątrobowych AspAT, AlAT ( więcej na ten temat).

Za niskim stężeniem cholesterolu we krwi może się także kryć nadczynność tarczycy. Ponieważ ten gruczoł ma wpływ niemal na wszystkie procesy w naszym organizmie, a także ogólne samopoczucie, wagę ciała, nawet urodę, nie zaszkodzi przy okazji skontrolować TSH i hormony tarczycy (więcej na ten temat ), a w razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się z endokrynologiem.

Niezaprzeczalnym dowodem na znaczenie cholesterolu w organizmie jest zespół Smith-Lemli-Opitz (SLOS). To rzadkie zaburzenie genetyczne, prowadzące do znacznego opóźnienia rozwoju umysłowego i różnych deformacji w rozwoju fizycznym, polegające na niezdolności prawidłowej syntezy cholesterolu. Okazuje się, że suplementacja tym lipidem daje szansę chorym na rozpoczęcie chodzenia, spadek agresji i innych zachowań aspołecznych, poprawę wzrostu ciała, mowy (część chorych zaczyna w ogóle mówić, innym komunikacja werbalna, jeśli była, usprawnia się), lepszą pracę układu immunologicznego, spadek napięcia mięśniowego.

Bądź na bieżąco ze Zdrowiem. Dodaj wtyczkę Gazeta.pl do Chrome



Więcej o:
Komentarze (7)
Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki
Zaloguj się
  • gandalph

    Oceniono 12 razy 8

    Cholesterol całkowity nie jest sumą HDL i LDL; dalej, wobec tej bredni, nie chciało mi się już czytać. HDL to nie jest żaden cholesterol, lecz lipoproteina wysokiej gęstości, odpowiedzialna - w uproszczeniu - za transport cholesterolu do wątroby, gdzie jest "utylizowany". LDL to też nie jest żaden cholesterol, lecz lipoproteina niskiej gęstości, odpowiedzialna za transport cholesterolu w kierunku przeciwnym. (Dlatego stosunek LDL do HDL powinien być właściwy).

  • celina63

    Oceniono 3 razy 3

    Dla mnie i wielu innych osób, autorytetem jeśli chodzi o problemu układu krążeniowego, jest Noblista Dr Louis Ignarro, który napisał bestseller, książkę pt: Nigdy więcej chorób serca" opisane jest w niej, jak za pomocą tlenku azotu, odwrócić skutki chorób układu krążenia a nawet zapobiec atakowi serca i wylewowi. Polecam przeczytać wszystkim! www.synergypoland.pl/fakty-na-temat-l-argininy-i-jej-roli-w-produkcji-tlenku-azotu/

  • ryanmdusa

    Oceniono 1 raz 1

    Omega 3: jeden z dwóch kwasów tłuszczowych podwyższa, a nie obniża LDL, drugi nie ma wpływu. Obniżenie trójglicerydów zmniejsza natomiast supresję tworzenia HDL.

  • judyt6

    Oceniono 2 razy 0

    polecam przeczytać artykuł o stosowaniu roślin w profilaktyce związanej ze wzrostem dobrego cholesterolu i zmniejszaniu złego, dlaczego tak się dzieje? tam są odpowiedzi www.dihydroquercetin.pl/2014/05/statyny-dihydrokwercetyna-co-lepsze-na-cholesterol/

  • lekarzzewsi

    Oceniono 9 razy -1

    Wóda - to główny powód uszkodzenia wątroby i niskiego cholesterolu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX