Nadkwasota żołądka

kaole
28.06.2012 , aktualizacja: 05.08.2013 14:29
A A A Drukuj
Nadkwasota to konsekwencja m.in. stosowania niezdrowej diety oraz nadużywania alkoholu

Nadkwasota to konsekwencja m.in. stosowania niezdrowej diety oraz nadużywania alkoholu (Shutterstock)

Nawracająca zgaga, ból brzucha i wymioty to najczęstsze objawy nadkwasoty żołądka. Dolegliwość w większości przypadków wywołuje zła dieta i niektóre używki.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Nadkwasota żołądka to dość nieprzyjemne schorzenie układu pokarmowego . Niewłaściwe połączenia żywieniowe w tym duża ilość tłuszczów zwierzęcych, słodyczy (głównie czekolady), cytrusy oraz ostre przyprawy wpływają na zwiększanie wydzielania kwasu solnego i pepsyn (skład kwasu żołądkowego). Gdy jest ich za dużo błona śluzowa, która ochrania żołądek przed ich szkodliwym działaniem nie jest wstanie wytworzyć tyle substancji ochronnej by zniwelować działanie kwasu żołądkowego. Nadkwasota dotyka również osoby z tendencją do przejadania się.

Objawy

Kłopoty z żołądkiem mogą być spowodowane nadużywaniem alkoholu (dotyczy to głównie piwa i wina) oraz kawy. Kolejnym czynnikiem, który zwiększa wydzielanie kwasu jest nikotyna. Jednak największym winowajcą jest dieta, a dokładniej złe połączenia produktów spożywczych (np. owoce cytrusowe i produkty zbożowe). Więcej o tym, co wolno ze sobą łączyć, a czego nie czytaj tutaj .

Nie bez znaczenia są emocje (przede wszystkim stres ) oraz sygnały wysyłane przez ośrodki układu nerwowego. Każdy z tych czynników ma bardzo duży wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych. Nadkwasota może być również spowodowana przyjmowaniem niektórych leków - steroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz produkty uzupełniające niedobór potasu czy magnezu.

Cierpiący na nadkwaśność najczęściej uskarżają się na:

- zgagę

- wymioty

- nudności

- ból brzucha

Długotrwała i powracająca nadkwasota to dolegliwość, która bardzo często towarzyszy osobom z chorobą wrzodową lub zapaleniem żołądka.

Diagnoza i leczenie

Rozpoznanie nadkwasoty żołądka opiera się o występujące objawy oraz wywiad z pacjentem. Leczenie polega na stosowaniu specjalnie opracowanej diety. Jej podstawą powinny być przede wszystkim warzywa (marchew, pomidor bez skóry, dynia) i owoce (banany, morele , brzoskwinie). Pacjent powinien unikać spożywania mięsa (smażone lepiej zastąpić duszonym), tłustych potraw oraz jedzenia serwowanego w fast foodach. Dodatkowo zaleca się rezygnację lub przynajmniej ograniczenie picia alkoholu oraz kawy (zwłaszcza na czczo).

Dieta chorego powinna zawierać m.in. pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze, makarony, ryż oraz puree ziemniaczane. Jadłospis warto uzupełnić o ryby , chude mleko , jogurt oraz twarożek.

Czytaj także:

Uchyłek Meckela (uchyłek Meckła)

Zobacz także
  • 2
  • 7
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zapytaj eksperta

dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

Gastrolog radzi

Emilia Gnybek-Ciosek

Skuteczne odchudzanie

Agnieszka Iwaszkiewicz

Życie rodzinne

Katarzyna Albrecht-Stanisławska

Zdrowie małego dziecka

Michał Lew-Starowicz

Problemy seksualne

Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

Zdrowa dieta