Salmonelloza

Lody, ciasta z kremem mogą być niebezpieczne, szczególnie latem. Źle przechowywane stanowią idealne środowisko dla rozwoju salmonelli.
Chorobę wywołuje bakteria salmonnelli, która zwłaszcza w lecie odpowiada za większość zatruć pokarmowych. Obecność tego patogenu w organizmie prowadzi do zapalenia jelita cienkiego oraz grubego, powodując zakażenie układu pokarmowego, czyli salmonellozę.



Objawy i diagnoza

Do zakażenia salmonellą najczęściej dochodzi drogą pokarmową. Bakteria wywołująca zatrucie najczęściej występuje w produktach cukierniczych, jak lody czy ciastka z kremem, oraz garmażeryjnych. Zdarza się, że nosicielami salmonelli są osoby wytwarzające tego rodzaju produkty i nie stosujący podstawowych zasad higieny. Bakteria bardzo często bywa przenoszona przez zwierzęta.

Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po 12 do 24 godz. od zjedzenia zatrutego pożywienia. Salmonellozie towarzyszą:

- kurczowe bóle brzucha

- biegunka

- gorączka

- wymioty

Aby ostatecznie potwierdzić zakażenie salmonellą wykonuje się bakteriologiczne badanie kału.

Leczenie

Zachorowania na salmonellozę można bardzo łatwo uniknąć. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach:

- częstym myciu rąk wodą i mydłem, przede wszystkim po kontakcie ze zwierzętami

- unikaniu w czasie upałów lodów, słodkich ciastek z kremem oraz sałatek z majonezem,

- przechowywaniu produktów spożywczych w lodówce

- dokładnym myciu warzyw oraz owoców

- unikaniu jedzenia surowych jajek (należy pamiętać, że sparzenie skorupki zabija bakterie jedynie na powierzchni)

Leczenie salomnellozy ogranicza się do podawania antybiotyków, leków przeciwbiegunkowych oraz nawadniania. Sporadycznie zdarzają się by stan pacjenta wymagał pozostania w szpitalu. Salmonelloza może być niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych lub tych z obniżoną odpornością.



Dołącz do nas na Facebooku!

Czytaj także:

Botulizm

Więcej o: