Listerioza - objawy, diagnoza, leczenie

Listerioza jest rzadką chorobą zakaźną spowodowaną bakterią Listeria monocytogenes - powszechnie spotykaną w środowisku człowieka. Listerioza to zakaźna choroba odzwierzęca. Bardzo rzadko spotykana, ale bardzo groźna dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością
Bakteria listeriozy najczęściej występuje u zwierząt, ale w pewnych przypadkach choroba atakuje także człowieka. W grupie ryzyka znajdują się: chorzy na nowotwory, osoby z obniżona odpornością, po przeszczepach, kobiety w ciąży i noworodki. Listeriozą można się zarazić spożywając zakażone bakterią produkty: niepasteryzowane mleko, drób, surowe warzywa, surowe i wędzone ryby, pasztety, surówki, lody oraz sery.

Zarażenie możliwe jest poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub skażoną wodą. Szczególne niebezpieczne jest zakażenie płodu przez zakażoną matkę (przez łożysko) oraz noworodka przy akcji porodowej.



Listerioza objawy

Okres inkubacji choroby wynosi od kilku dni do kilku miesięcy. Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo. W wielu przypadkach pojawiają się objawy grypopodobne: gorączka, dreszcze, powiększenie węzłów chłonnych, bóle mięsni, złe samopoczucie. O chorobie mogą świadczyć także: zapalenie spojówek, zaburzenia oddychania u dorosłych, wymioty, objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, objawy posocznicy.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla płodu oraz noworodka. Zakażenie może doprowadzić do poronienia, obumarcia płodu, urodzenia dziecka z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Listerioza wrodzona najczęściej przybiera formę posocznicową, ma bardzo ciężki przebieg, a szanse dziecka na przeżycie są niewielkie. Jeśli dziecko przeżyje zazwyczaj ma poważne wady rozwojowe.

W lżejszych przypadkach zakażenia noworodek ma zapalenie spojówek i błon śluzowych nosa, a nawet objawy zapalenia płuc. Dodatkowo na skórze pojawiają się zmiany skórne, usytuowane na plecach i pośladkach. Innym powikłaniem po zakażeniu listeriozą może być niepłodność.

Listerioza leczenie

Najlepszym sposobem uniknięcia zakażenia jest unikanie spożywania niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, surowych warzyw i owoców lub odpowiednie ich przyrządzenie. Bakteria listeriozy nie rozwija się w temperaturze niższej niż 2 C oraz wyższej niż 45 C.

Stwierdzoną listeriozę leczy się za pomocą leków przeciwbakteryjnych oraz antybiotyków. Taka kuracja trwa od 2 do 6 tygodni. Stosuje się także leki przeciwbólowe przy nasilonych bólach głowy i mięśni czy też wysokiej temperatury. Ciężkie przypadki listeriozy wymagają leczenia szpitalnego.



Inne choroby odzwierzęce:

Bruceloza (Gorączka maltańska)

Toksoplazmoza

Erlichioza

Więcej o:
Skomentuj:
Listerioza - objawy, diagnoza, leczenie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX