Wątroba, a może jednak pęcherzyk żółciowy? Co naprawdę cię boli?

Eliza Dolecka
17.12.2014 , aktualizacja: 13.03.2015 14:35
A A A Drukuj
Bywa, że powiększony pęcherzyk jest wyraźnie wyczuwalny przez powłoki brzuszne

Bywa, że powiększony pęcherzyk jest wyraźnie wyczuwalny przez powłoki brzuszne (Shutterstock)

Charakterystyczny ból po prawej stronie, pod żebrem, zwłaszcza po obfitym posiłku, chętnie przypisujemy problemom z wątrobą. Tymczasem niejednokrotnie to pęcherzyk żółciowy, powszechnie zwany woreczkiem, przypomina w ten sposób o sobie.
Pęcherzyk żółciowy wyglądem nieco przypomina gruszkę, czy niewielki (najczęściej ok. 10 cm) worek. Stąd zapewne jego potoczna, niepoprawna nazwa: woreczek żółciowy. Chociaż w porównaniu z wątrobą, bliską sąsiadką, osiągającą wagę do 1,5 kg, wydaje się niepozorny (patrz zdjęcie), to właśnie on częściej bywa sprawcą nieprzyjemnych dolegliwości.



Poważnym problemom z wątrobą niejednokrotnie nie towarzyszą żadne wyraźne objawy, a jeśli już są jakieś sygnały, to niekoniecznie od razu kojarzone z tym narządem: np. przewlekłe zmęczenie, osłabienie, świąd skóry, etc. Czytaj więcej o wątrobie . Charakterystyczny ból po zjedzeniu czegoś tłustego czy ostrego, a nawet powszechne "powiększenie" brzucha, miejscowa zwiększona wrażliwość na ucisk, uznawane za "ból wątroby", to zazwyczaj skutek buntu pęcherzyka żółciowego. Zdarza się, że nawet przez skórę brzucha widoczny jest zarys dna pęcherzyka.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Po co nam pęcherzyk żółciowy?

"Woreczek" nie tylko jest położony blisko wątroby (stąd łatwo o pomyłkę przy dolegliwościach), ale przede wszystkim ściśle z nią współpracuje. Żółć, którą wytwarza wątroba, jest składowana właśnie w pęcherzyku. Oczywiście, nie w całości. Podczas "normalnego" procesu trawienia wątroba przekazuje żółć do dwunastnicy, gdzie z pomocą kwasów żółciowych (podstawowego składnika żółci), tłuszcze rozkładane są do postaci drobnych kuleczek, możliwych do strawienia przez enzymy. Żółć pomaga także przy wchłanianiu witamin i wydalaniu toksyn czy cholesterolu.

Skąd żółć bierze się w "woreczku"?

W czasie, gdy układ pokarmowy nie trawi jedzenia, żółć z wątroby trafia do pęcherzyka żółciowego. Jest nie tylko magazynowana (zwykle pęcherzyk może pomieścić 40-70 ml żółci), ale i zagęszczana. Żółć wątrobowa jest jasno żółta, rzadka. W pęcherzyku przybiera kolor ciemniejszy, brunatny. Gęstnieje, staje się kleista. To skutek działania ścian pęcherzyka: to one odsączają wodę (stanowi ona ponad 90% żółci z wątroby), pozostawiając w żółci to, co najważniejsze.

Kiedy w dwunastnicy jest za dużo tłuszczu (skutek naszej diety) i przyswojenie go jest utrudnione, śluzówka wydziela cholecystokininy (hormony działające w obrębie układu pokarmowego i nerwowego, odpowiedzialne za stymulację wydzielania żółci i soku trzustkowego). Gdy dotrą z krwią do pęcherzyka żółciowego, następuje jego skurcz i wyrzut zawartości. Swoisty koncentrat żółci lepiej poradzi sobie z lipidami. Pod warunkiem, że pęcherzyk działa prawidłowo.

Na co choruje pęcherzyk?

Najczęstszy problem z pęcherzykiem to kamica. Złogi (kamienie) powstają w wyniku wytrącania się z żółci kryształków cholesterolu i soli żółciowych. Kamienie powstają nie tylko w pęcherzyku, ale i drogach żółciowych (system kanałów i kanalików, schodzących się w przewód żółciowy, odprowadzający z wątroby do dwunastnicy, połączony dodatkowym przewodem z pęcherzykiem żółciowym).

W zależności od składu i wieku kamienie przyjmują różne kształty, barwę, wielkość (od drobiny piasku po kamyki ponad dwucentymetrowe).

Kamienie mogą doprowadzić do:

- przewlekłego zapalenia pęcherzyka (drażnione mechanicznie ścianki zostają uszkodzone, dochodzi do nadkażeń bakteryjnych i stanu zapalnego),

- ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego (kamienie powodują zastój żółci, która ulega zakażeniu bakteryjnemu),

- wodniaka pęcherzyka (powikłanie ostrego zapalenia),

- ropniaka pęcherzyka (ostatnia faza ostrego zapalenia lub powikłanie wodniaka,

- przedziurawienia ściany pęcherzyka i zapalenia otrzewnej.

Wszystkie te stany wymagają, poza zapaleniem przewlekłym, wymagają pilnej interwencji chirurga.

Pęcherzyk żółciowy, na szczęście bardzo rzadko, atakuje rak. Ze względu na późne rozpoznanie rokowania dla tego nowotworu nie są dobre.

Zobacz także
Komentarze (7)
Zaloguj się
  • boo-boo

    Oceniono 17 razy 11

    Mój gastrolog -jeden z najlepszych na świecie- po operacji dał mi jedno zalecenie- jeść normalnie jak zawsze.

  • czy-de

    Oceniono 37 razy 7

    A dlaczego powstają kamienie żółciowe? Bo się je za mało tłuszczu i żółć nie spływa na bieżąco z woreczka. A że tłuszcz zwierzęcy jest zdrowy i potrzebny to rozwiązanie nasuwa się samo - jeść go więcej to problemów z pęcherzykiem nie będzie.

  • felicjan.dulski

    Oceniono 9 razy 3

    Co do kamieni to: 80% przypadków kamicy żółciowej dotyczy kobiet. 80% kamicy nerkowej dotyczy mężczyzn. Mężczyźni tłuszczów jedzą nawet więcej niż kobiety, ale zapijają ALKOHOLEM, który tłuszcze rozpuszcza. Kobiety tego na ogół nie czynią, no i kamica żółciowa jak znalazł. A rebour jest przy kamicy nerkowej. Znajdź tu człowieku złoty środek.

  • ml2403

    Oceniono 7 razy 1

    Tak w ogóle to wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Bolesność może pochodzić jedynie z unerwionej torebki wątroby przy jej rozciąganiu z różnych powodów.

  • essita

    Oceniono 2 razy 0

    Przed ciążą pusty worek (potwierdzone badaniem USG), w trakcie ciąży masakryczne kolki (przy tym migrena to przyjemność), miesiąc po porodzie kolka 12 godzinna i żółtaczka mechaniczna, potem ERCP, operacja na cito, bo zero światła i co? Worek pełen błota, nawet nie kamieni, największe miały 4mm. O, dziś mijają 4 lata od operacji. Zyję bez worka i jest ok. Jem normalnie - nigdy nie jadłam tłusto.
    Wniosek? Estrogeny mi go wykończyły.

  • felicjan.dulski

    Oceniono 8 razy 0

    A może to TRZUSTKA? Memento mori!

  • Gosia Kapownicka

    Oceniono 7 razy -1

    Tutaj są wypunktowane wszystkei najpopularniejsze choroby objawiające się bólem w okolicach wątroby: CHOROBY WĄTROBY

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX