Owoce

red.
31.07.2007 17:59
A A A
Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii

Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii (Shutterstock)

Owoce i warzywa to naturalne źródło najcenniejszych dla organizmu witamin oraz minerałów. Choć każdy z nas wie, że są zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, nadal jemy ich za mało.
Dołącz do nas na Facebooku!

Każdego dnia wybieraj różnorodne owoce i warzywa

Owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w diecie. Jedzenie dużej ilości różnego rodzaju owoców i warzyw, jako część wzorców zachowań prozdrowotnych, opisywanych przez niniejsze wskazówki, pomoże Ci uniknąć wielu przewlekłych chorób. Poprawi także funkcję Twoich jelit. Owoce i warzywa zapewniają niezbędne witaminy i minerały , błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Większość ludzi (w tym także dzieci) je mniej potraw zawierających owoce i warzywa, niż jest to zalecane. Aby zachować zdrowie, jedz różnorodne warzywa i owoce (co najmniej 2 x dziennie owoce i 3 x dziennie warzywa).

Po co jeść tak dużo różnorodnych owoców i warzyw?

Różne rodzaje owoców i warzyw są bogate w odmienne składniki. Niektóre są doskonałym źródłem karotenu, zawierającego witaminę A, podczas gdy inne mogą być bogate w witaminę c, kwas foliowy lub potas. Owoce i warzywa szczególnie fasolka i groszek także zawierają błonnik i inne substancje, które są niezbędne dla zdrowia. Zielone liściaste warzywa, owoce, fasolka i groszek są szczególnie bogate w wartościowe składniki. Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii, stanowią potrzebne "wypełniacze" posiłków. Część z nich jest bogata w błonnik, a wiele przygotowuje się szybko i spożywa łatwo. Preferuj całe lub posiekane owoce i warzywa, ponieważ soki zawierają niewiele lub nie zawierają wcale błonnika .

Które owoce i warzywa zawierają najwięcej wartościowych składników?

Lista zamieszczona poniżej pokazuje, które owoce i warzywa są najlepszym źródłem witaminy A (karotenu), witaminy C, kwasu foliowego i potasu.

Źródła witaminy A (karotenu)

Pomarańczowe warzywa np. marchew, słodkie ziemniaki, dynie

Zielone liściaste warzywa np. szpinak ,rzepa

Pomarańczowe owoce np. morele , mango

Pomidory

Źródła witaminy C

Owoce cytrusowe i soki z cytrusów, kiwi, truskawki

Brokuły, papryka, pomidory, kabaczki, ziemniaki

Liściaste zieleniny, jak sałata, rzepa, szpinak

Źródła kwasu foliowego

Gotowana fasola i groszek , orzeszki ziemne

Pomarańcze, sok pomarańczowy

Szpinak, sałata, gorczyca

Źródła potasu

Pieczone ziemniaki, gotowany szpinak, zielony kabaczek

Banany, suszone owoce (śliwki, morele), sok pomarańczowy

Gotowana fasola, soczewica

Cel różnorodności

Jedz wszystkie dostępne owoce i warzywa, w każdej postaci (świeże, mrożone, puszkowane, suszone, pod postacią soków). Zawierają one mnóstwo witamin, minerałów i błonnika (większość soków nie zawiera błonnika). Pamiętaj, aby przed jedzeniem dokładnie je umyć. Jeśli kupujesz przetworzone owoce i warzywa, wybierz te, które zawierają mało konserwantów.

Spróbuj podawać owoce i warzywa w nowy sposób

Surowe warzywa z sosem nisko lub beztłuszczowym.

Warzywa podsmażane na niewielkiej ilości oleju roślinnego .

Owoce i warzywa wymieszane z innymi produktami w sałatkach, zapiekankach, zupach, sosach, możesz także dodać poszatkowane warzywa kiedy robisz kotlety.

Znajdź sposób, aby włączyć więcej owoców i warzyw do Twojej diety

Kupuj mądrzej. Zamrożone lub puszkowane owoce i warzywa są często najlepszym wyborem, są bogate w wartościowe składniki odżywcze.

Jeśli kupujesz owoce, które są bardzo świeże, kupuj tylko tyle, ile zjesz od razu.

Przechowuj je prawidłowo, aby zachować ich jakość. Można chłodzić większość świeżych owoców (ale nie banany) i warzyw (ale nie pomidory i ziemniaki). Układaj je tak, aby w pierwszej kolejności zużyć te najbardziej dojrzałe. Jeśli pokroisz je lub otworzysz puszkę, przykryj i dopiero potem wstaw do lodówki.

Trzymaj gotowe do spożycia, surowe warzywa pod ręką tj. w czystym pojemniku, na wierzchu w lodówce.

Wystawiaj owoce, tak aby były w zasięgu ręki tzn. na stole, barku.

Traktuj owoce jako naturalne słodycze kończące posiłek.

Kiedy jesz "na mieście" stołuj się w barach sałatkowych.

Rady

Owoce jedz nie mniej niż dwa razy dziennie, a warzywa przynajmniej trzy razy dziennie.

Próbuj świeżych, mrożonych, suszonych i puszkowanych, różnych rodzajów, kolorów i smaków.

Szczególnie często jedz zielone, liściaste warzywa, pomarańczowe owoce i warzywa oraz gotowaną fasolkę i groszek.



Zobacz także:

Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

Liczysz do 12 i chudniesz? - Dieta Omega

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX