Owoce

red.
31.07.2007 , aktualizacja: 01.08.2012 13:44
A A A Drukuj
Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii

Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii (Shutterstock)

Owoce i warzywa to naturalne źródło najcenniejszych dla organizmu witamin oraz minerałów. Choć każdy z nas wie, że są zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, nadal jemy ich za mało.
Dołącz do nas na Facebooku!

Każdego dnia wybieraj różnorodne owoce i warzywa

Owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w diecie. Jedzenie dużej ilości różnego rodzaju owoców i warzyw, jako część wzorców zachowań prozdrowotnych, opisywanych przez niniejsze wskazówki, pomoże Ci uniknąć wielu przewlekłych chorób. Poprawi także funkcję Twoich jelit. Owoce i warzywa zapewniają niezbędne witaminy i minerały , błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Większość ludzi (w tym także dzieci) je mniej potraw zawierających owoce i warzywa, niż jest to zalecane. Aby zachować zdrowie, jedz różnorodne warzywa i owoce (co najmniej 2 x dziennie owoce i 3 x dziennie warzywa).

Po co jeść tak dużo różnorodnych owoców i warzyw?

Różne rodzaje owoców i warzyw są bogate w odmienne składniki. Niektóre są doskonałym źródłem karotenu, zawierającego witaminę A, podczas gdy inne mogą być bogate w witaminę c, kwas foliowy lub potas. Owoce i warzywa szczególnie fasolka i groszek także zawierają błonnik i inne substancje, które są niezbędne dla zdrowia. Zielone liściaste warzywa, owoce, fasolka i groszek są szczególnie bogate w wartościowe składniki. Większość owoców i warzyw zawiera mało tłuszczu i kalorii, stanowią potrzebne "wypełniacze" posiłków. Część z nich jest bogata w błonnik, a wiele przygotowuje się szybko i spożywa łatwo. Preferuj całe lub posiekane owoce i warzywa, ponieważ soki zawierają niewiele lub nie zawierają wcale błonnika .

Które owoce i warzywa zawierają najwięcej wartościowych składników?

Lista zamieszczona poniżej pokazuje, które owoce i warzywa są najlepszym źródłem witaminy A (karotenu), witaminy C, kwasu foliowego i potasu.

Źródła witaminy A (karotenu)

Pomarańczowe warzywa np. marchew, słodkie ziemniaki, dynie

Zielone liściaste warzywa np. szpinak ,rzepa

Pomarańczowe owoce np. morele , mango

Pomidory

Źródła witaminy C

Owoce cytrusowe i soki z cytrusów, kiwi, truskawki

Brokuły, papryka, pomidory, kabaczki, ziemniaki

Liściaste zieleniny, jak sałata, rzepa, szpinak

Źródła kwasu foliowego

Gotowana fasola i groszek , orzeszki ziemne

Pomarańcze, sok pomarańczowy

Szpinak, sałata, gorczyca

Zobacz także
  • 4
  • 5
Brak komentarzy

Zapytaj eksperta

dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

Gastrolog radzi

Emilia Gnybek-Ciosek

Skuteczne odchudzanie

Agnieszka Iwaszkiewicz

Życie rodzinne

Katarzyna Albrecht-Stanisławska

Zdrowie małego dziecka

Michał Lew-Starowicz

Problemy seksualne

Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

Zdrowa dieta