Cukier

Cukry proste są węglowodanami stanowiącymi źródło energii (kalorii). Węglowodany tworzą skrobię i błonnik. Podczas procesu trawienia wszystkie węglowodany, poza błonnikiem, są rozkładane do cukrów prostych. Cukry proste i skrobia występują w wielu pokarmach, które poza tym zawierają także inne składniki. Ich przykładami są: mleko, owoce, niektóre warzywa, pieczywo, płatki, zboża.
Dołącz do nas na Facebooku!

Cukry a próchnica zębów

Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej, jak również brak fluorowania zębów, także prowadzi do próchnicy. Drobnoustroje te, z cukrów produkują kwas, który jest przyczyną próchnicy .

Im więcej jesz pokarmów zawierających cukry proste i skrobię i im dłuższy jest okres, w którym pozostają one w jamie ustnej zanim umyjesz zęby, tym większe jest ryzyko wystąpienia próchnicy.

Częste jedzenie i picie słodkich pokarmów pomiędzy posiłkami, bardziej sprzyja chorobom zębów, niż jedzenie tych samych potraw i mycie po nich zębów.

Wchodzące w skład codziennej higieny zębów szczotkowanie z pastą zawierającą fluor zapobiega próchnicy.

Dla zdrowia zębów i dziąseł

Pomiędzy posiłkami, unikaj pokarmów i napojów zawierających cukier. Jeśli już się na nie zdecydujesz, umyj potem zęby , aby zmniejszyć ryzyko próchnicy.

Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie i używaj nici dentystycznych. Kupuj pasty zawierające fluor.

Zapytaj dentysty lub swojego lekarza pierwszego kontaktu, czy istnieje potrzeba suplementacji fluoru.

Główne źródła dodatkowego cukru

Napoje

Ciasta, ciastka, herbatniki

Soki owocowe i oranżady

Desery mleczne np. lody

Cukierki

Dotyczy to wszystkich tych produktów oprócz dietetycznych i bezcukrowych.

Dodane cukry

Dodane cukry to cukry i syropy, które dodano do produktów spożywczych w procesie ich przygotowania, w przeciwieństwie do cukrów naturalnie występujących w pokarmach, takich jak owoce czy mleko. Organizm nie potrafi wychwycić różnicy pomiędzy naturalnie występującymi cukrami a dodanymi, ponieważ są one chemicznie identyczne. Pokarmy zawierające cukry dodane dostarczają kalorii, ale mogą mieć mało witamin i minerałów. Głównym źródłem dodanych cukrów są niedietetyczne napoje (gazowane oranżady, itp.). Słodycze i cukierki, ciasta i ciastka, napoje owocowe także są źródłem cukrów dodanych. Spożywanie dużej ilości pokarmów o podwyższonej zawartości cukru, takich jak np. napoje słodzone, jest niepokojące. Nadmiar kalorii pochodzący z tych produktów, może spowodować przyrost wagi, jak również ograniczenie spożycia pokarmów pełnowartościowych. Możesz sprawdzić (na opakowaniach), że produkty, które najczęściej spożywasz, to te o podwyższonej zawartości cukru (chyba, że kupujesz bezcukrowe lub dietetyczne). Ogranicz konsumpcję tych napojów i potraw. Aby ugasić pragnienie pij czystą wodę i zachęć do tego swoje dzieci. Część dosładzanych pokarmów, takich jak: mleko czekoladowe, słodkie płatki śniadaniowe i kandyzowane owoce , są również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych . Produkty te, w momencie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego dostarczą ci niezbędnych wówczas kalorii i innych wartościowych substancji odżywczych. Wszystkie informacje o cukrach naturalnych, jak i dodanych powinny znajdować się na opakowaniach. Możesz użyć tych informacji do porównania ilości cukru zawartego w podobnych pokarmach.

Nazwy dodanych cukrów które pojawiają się w informacji o produkcie

Produkt najprawdopodobniej zawiera dużo cukru jeżeli jedna z tych nazw pojawia się na pierwszym lub drugim miejscu listy składników, lub gdy zawiera kilka tych nazw.

Cukier brunatny

Inwertyna

Słód kukurydziany

Laktoza

Syrop kukurydziany

Syrop słodowy

Dekstroza

Maltoza

Fruktoza

Melasa

Koncentrat owocowy

Cukier nie rafinowany

Glukoza

Sacharoza

Syrop

Miód

Substytuty cukru

Substytuty cukru takie jak sacharyna, aspartan, acesulfamat potasowy, sukraloza zawierają bardzo mało kalorii. Część ludzi chętnie ich używa gdy chce uzyskać słodki smak, nie zwiększając ilości kalorii. Wiele produktów, które zawierają substytuty cukru, nie są pozbawione kalorii. Jednak dopóki nie zmniejszysz ilości spożywanych kalorii lub nie zwiększysz wysiłku fizycznego, używanie substytutów cukru nie spowoduje zmniejszenia masy ciała.

Rady

Ogranicz spożycie pokarmów i napojów bogatych w cukry.

Jedz tak, aby większość kalorii w twojej diecie pochodziła ze zbóż (najlepiej nieoczyszczonych), owoców, warzyw, nisko i beztłuszczowych nabiałów, chudych mięs i substytutów mięsa (soja).

Zwracaj największą uwagę nie na dietetyczne napoje i słodycze zjadane pomiędzy posiłkami, ale na produkty, które zapewnią ci zdrowie tj. niskotłuszczowe mleko i inne źródła wapnia.

Często pij wodę.

Czytaj także:

Cukier postarza skórę!

Fruktoza: tuczy czy nie?

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Najpopularniejsze napoje lata! Wiesz, co pijesz?

Dwa dni diety w tygodniu skuteczniejsze niż ciągły reżim

Więcej o: