Witaminy pod ochroną

To, co cenne, bywa kruche i nietrwałe. Tak jest również z witaminami i minerałami. Nieprawidłowo przechowując i przygotowując żywność, sprawiamy, że traci ona swe walory odżywcze. Przestrzegaj ważnych zasad, które pozwolą tego uniknąć.
Dołącz do nas na Facebooku!

- Wszystkie produkty będące źródłem witamin C, E, A i beta-karotenu jak najmniej narażaj na działanie wysokiej temperatury. Warzywa i owoce jadaj świeże, a jeśli musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, niech trwa to jak najkrócej. Na przykład ziemniaki zalewaj niewielką ilością wrzątku (tak by ledwie zakrywał warzywa) i staraj się ich nie rozgotowywać. Dzięki temu nie stracą tak wiele witaminy C, której są bogatym źródłem. Jeśli tylko możesz, gotuj warzywa na parze lub używaj garnków, w których gotuje się niemal bez dodatku wody. Jeśli już gotujesz jarzyny w wodzie, nie wylewaj wywaru - jest pełen soli mineralnych. Zrób z niego zupę lub pij jako bulion na rozgrzewkę.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie (szczególnie C i wit. z grupy B) chroń przed wypłukaniem. Warzywa najpierw myj, potem dopiero obieraj i rozdrabniaj, a następnie od razu przyrządzaj i podawaj do jedzenia.

- Nie kupuj zafoliowanych obranych już warzyw - kilkanaście godzin lub nawet kilka dni były wystawione na działanie światła bez ochrony, jaką daje skórka, utraciły więc wiele witamin i minerałów .

- Jeśli musisz dłużej przechować żywność, wybierz zamrażanie - metodę, która pociąga za sobą najmniejsze straty witamin. Mrożonki trzymaj w temperaturze nie wyższej niż -18°C i nie dłużej niż trzy miesiące. Mrożonek warzywnych nie rozmrażaj, tylko od razu wrzucaj na wrzątek.

- Produkty żywnościowe, które wymagają przechowania w lodówce lub zamrażarce, pakuj w szczelne pojemniki lub owijaj folią do żywności. Trzymaj w lodówce wszystko to, co na powietrzu szybko wysycha.

- Puszki i produkty suszone trzymaj w miejscu chłodnym i suchym.

- Mleka w szklanych naczyniach nie wystawiaj na działanie światła, ponieważ zabija ono witaminy z grupy B, D i E.

- Kasze i nasiona roślin strączkowych bogate w witaminy z grupy B przechowuj w nieprzezroczystych pojemnikach, w ciemnej szafce.

- Kupuj tyle warzyw i owoców, ile zjesz w ciągu kilku dni.

Coraz ich mniej...

Pamiętaj, że im dalej od lata, tym mniej witamin znajduje się w warzywach i owocach przechowywanych w chłodniach czy piwnicach. Jesienne ziemniaki czy jabłka są dużo bardziej wartościowe niż te późnozimowe czy wczesnowiosenne. Zimą i na przedwiośniu warto więc zażywać preparaty zawierające zestaw witamin i minerałów .





WitaminaCo jej szkodzi?
A (retinol)wysoka temperatura, światło, jełczenie tłuszczu, tlen
prowitamina A (beta-karoten)światło, wysoka temperatura
B1 (tiamina)światło, wysoka temperatura, wilgoć
B2 (ryboflawina)światło
B5 (kwas pantotenowy)wysoka temperatura, wilgoć
B6 (pirodoksyna)światło
B12 (kobalamina)światło, wysoka temperatura
C (kwas askorbinowy)wysoka temperatura, wilgoć
D (kalcyferol)światło, wysoka temperatura
E (tokoferol)światło, wysoka temperatura
H (biotyna)jest dość trwała
K (menadion)światło
kwas foliowyświatło, wysoka temperatura
PP (niacyna)jest dość trwała


Czytaj także:

Tauryna

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

Liczysz do 12 i chudniesz? Dieta Omega

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Więcej o: