Śniadanie powinno być królewskie

Obiad trzeba jeść książęcy, a kolację - taką jak biedacy. Tak mówi stare porzekadło. I jak każda mądrość ludowa kryje ono w sobie wiele prawdy.
Każdemu z nas zdarzyło się czasem nie jeść nic od śniadania do kolacji. Znamy to nieprzyjemne ssanie w żołądku, kiedy organizm domaga się posiłku. To samo uczucie towarzyszy nam rano, kiedy się budzimy. Nic dziwnego, w końcu od kolacji minęło przynajmniej 10 godzin. Po takiej przerwie żołądek jest pusty, a my - osłabieni. Tymczasem w perspektywie mamy trudny, pełen stresów dzień. Dlatego organizm czeka na porcję "paliwa", które pobudzi go do pracy.



Piątka z teorii

Wiemy, że śniadanie jeść trzeba. Praktyka jednak pokazuje, że rano większość z nas najczęściej pije kawę lub herbatę, ewentualnie zjada jogurt czy jakiś owoc - korzyści z takiego mizernego śniadania są prawie żadne. Organizm nie otrzymuje odpowiedniej porcji energii i składników odżywczych, dlatego chęci do działania wystarcza nam zaledwie na dwie, góra trzy godziny. Potem stajemy się senne, leniwe i - spoglądając nerwowo na zegarek - myślimy o obiedzie.

Przykład idzie z góry

Również wiele dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania. Niektóre biorą ze sobą kanapkę lub kupują pączka albo batonik, jednak trudno nazwać taki posiłek śniadaniem. Tymczasem udowodniono, że po solidnym porannym posiłku dzieci łatwiej się koncentrują na lekcjach, lepiej się wysławiają, są bardziej kreatywne od tych, które przychodzą do szkoły głodne.

Co jadać na dzień dobry

Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno być urozmaicone i zawierać:

- produkty zbożowe - pieczywo (najlepiej z pełnego przemiału), płatki śniadaniowe; dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błon- nika i witamin z grupy B;

- nabiał (lub mięso) - jajka, jogurt, mleko, chudy ser, kilka plasterków szynki; produkty te zawierają białko, podstawowy budulec komórek, oraz wapń niezbędny dla kości;

-owoce, warzywa - jabłko, pomarańcza, banan są źródłem witamin oraz błonnika;

-napoje - mleko, kakao, sok owocowy; napoje mleczne są źródłem wapnia i witaminy D. Soki owocowe to prawdziwy koktajl witaminowy.

Przygotuj to w mig!(ramka)

- Twarożek z chudego sera. Kostkę sera rozdrobnij widelcem i dodaj tyle jogurtu naturalnego, by otrzymać gładką masę. Możesz jadać twarożek np. ze szczypiorkiem, rzodkiewkami, pomidorem i świeżym ogórkiem lub na słodko, np. z 2 łyżeczkami miodu, z łyżeczką cukru albo z dodatkiem konfitury.

- Muesli z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Najzdrowsze jest muesli bez cukru zawierające mieszankę płatków oraz owoce i ziarna. Kupując muesli, wybierz to wzbogacone w witaminy i składniki mineralne.

Więcej o: