Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego usunięcie z menu ma sens jedynie u osób z nietolerancją glutenu.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów przetworzonych, jak niektóre napoje, przede wszystkim te dosładzane słodem jęczmiennym, kawie zbożowej, paluszkach i herbatnikach. Gluten czasem (ale nie zawsze tak jest) pojawia się w czekoladzie, konserwach, parówkach, piwie.



Kiedy gluten jest groźny?

Organizm osoby nietolerującej glutenu wytwarza przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe. Taki kontakt kończy się silnymi bólami brzucha , wzdęciami, ostrymi biegunkami, czasem u chorych obserwuje się niedokrwistość oraz nietolerancję laktozy. Pacjenci szybko tracą na wadze, a dzieci rosną zbyt wolno i nieadekwatnie do wieku.

Chorym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej nie wolno jeść przede wszystkim:

- produktów zawierających lub wytworzonych z mąki pszennej oraz żytniej, czyli np. makaronów, pieczywa, ciastek, ciasta, kawy zbożowej

- kasz tj. manny, pęczaku, perłowej, jęczmiennej

- wyrobów takich, jak kaszanka, pasztetowa, salceson

Dopuszczalne i zupełnie bezpieczne są produkty powstałe z mąki ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej (robi się z nich m.in. płatki śniadaniowe, makarony). Dopuszczalne są soja, sorgo, kasza jaglana oraz gryczana, nieprzetworzone mięso, wędliny , jajka , warzywa, owoce, miód, kakao naturalne.

Wszystkie produkty bezpieczne dla osób nie mogących jeść glutenu oznaczone są przekreślonym kłosem.

Nie dla glutenu!

Od pewnego czasu dieta bezglutenowa cieszy się dużą popularnością. Nie ma to jednak związku z "plagą" zachorowań np. na celiakię (nazywana też chorobą trzewną, więcej o schorzeniu przeczytasz tutaj ). Z tego rodzaju schorzeniem zmaga się zaledwie 1 proc. populacji.

Popularność rezygnacji z glutenu bierze się z fałszywego przekonania, że to właśnie gluten odpowiada za nadwagę czy dodatkowe kilogramy. Jak zgodnie podkreślają specjaliści to szczególne białko nie ma tu nic do rzeczy. Zbędne kilogramy biorą się z diety obfitującej w cukry i tłuszcze.

Całkowite wyeliminowanie glutenu z menu wiąże się także z wysokimi kosztami. Pozbawione glutenu produkty są dużo droższe od tych normalnych i nie zawsze można je dostać w zwykłych sklepach. Ponadto produkty te są ubogie w witaminy i sole mineralne, dlatego ogromna część osób na takiej diecie ma poważne niedobory cennych dla organizmu substancji.

Czytaj także:

Dla nietolerujacych glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem, które są najzdrowsze?

Choroba Duhringa (Choroba Duhringa)

Dieta bezglutenowa - tabela produktów bezpiecznych

Celiakia - diagnoza bez biopsji jelita?

Więcej o: