Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Zobacz kiedy warto po niego sięgnąć, a kiedy zachować ostrożność.


Wartościową soję udało nam się przetworzyć na wiele sposobów. Mamy więc sojowe mleko, sos i tofu, zamienniki produktów mięsnych (pasztetów, parówek, wędlin czy kotletów), a także jeden z dwóch głównych produktów uzyskiwanych z soi - olej.

Olej sojowy: nawilża i opóźnia starzenie skóry

Olej sojowy uważany jest przede wszystkim za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej (w tym także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, czyli AZS) oraz łamliwych włosów i paznokci. Ze względu na zdolność do obniżania produkcji sebum (czyli łoju), przyda się jednak równie dobrze cerom tłustej i mieszanej. Bywa także dodawany do olejków lub kremów do masażu.

W oleju tym znajdziemy również związki opóźniające procesy starzenia - przede wszystkim witaminę E (zwaną "witaminą młodości") oraz flawonoidy. Substancje te to prawdziwie dobrodziejstwo dla skóry pozbawionej elastyczności. Obydwie często wchodzą zresztą w skład preparatów przeciwzmarszczkowych.

Więcej o witaminie E


Więcej o flawonoidach


Olej sojowy: na ?zły? cholesterol i poprawę koncentracji

Olej sojowy (przede wszystkim ten tłoczony na zimno, nierafinowany) jest także jednym z produktów bardzo bogatych w fitosterole - podobnie jak nasiona słonecznika czy sezam. Roślinne sterole dobrze znamy z margaryn, zwanych prozdrowotnymi lub funkcjonalnymi. Związki te przypominają budową cholesterol, a przy tym potrafią blokować jego wchłanianie oraz przyspieszać usuwanie z organizmu. Dzięki temu pomagają utrzymać jego zawartość we krwi na odpowiednim poziomie, a przede wszystkim - obniżyć poziom frakcji LDL, znanej jako "zły cholesterol". Pomocny w obniżaniu poziomu LDL może być także wspomniany już kwas linolowy, a także kwas oleinowy (z grupy omega-9).

W odpowiedniej gospodarce cholesterolem pomoże także obecna w sojowym oleju lecytyna. Związek ten znany jest nam również jako prawdziwy przyjaciel naszego mózgu i układu nerwowego. Wpływając na funkcjonowanie pamięci oraz zdolność koncentracji uwagi, poprawia sprawność intelektualną. Nic więc dziwnego, że lecytynę sojową znajdziemy przede wszystkim w preparatach dla osób chcących usprawnić funkcjonowanie swojego umysłu, zwłaszcza w stanach przedłużającego się stresu, np. uczących się czy pracujących umysłowo, a także osób w podeszłym wieku.

Więcej o fitosterolach

Więcej o lecytynie


Olej sojowy: jak jeść i przechowywać?

Olej sojowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą. Ze względu na neutralny smak dobrze pasuje do większości potraw. Najlepiej stosować go na zimno, np. do sałatek, surówek sosów czy marynat, ponieważ podgrzewany traci swoje cenne właściwości. Uwaga jednak - z oleju sojowego powinny zrezygnować osoby uczulone na białko sojowe, ponieważ może on zawierać jego śladowe ilości.

Okres przydatności do spożycia dla oleju sojowego to zwykle około 12 miesięcy. Należy go przy tym przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu - w przegródce na drzwiach lodówki.

Więcej o:
Komentarze (1)
Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne
Zaloguj się
  • balancedchoice

    Oceniono 3 razy -1

    Tagze obniza testosteron. Albo masz mniejszy LDL olbo nie dymasz !!!! Dereguluje w wiekszych ilosciach tyroid u kobiet. Do your reserch idiots !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX