Olej s³onecznikowy - bogactwo witaminy E

Drugi pod wzglêdem popularno¶ci w naszym kraju olej s³onecznikowy to cenne ¼ród³o witaminy E, nazywanej czêsto witamin± m³odo¶ci. Do czego bêdzie najlepszy?
Olej s³onecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczê¶ciej spo¿ywany przez Polaków olej ro¶linny. Wytwarzany jest z nasion s³onecznika, zarówno z wykorzystaniem metody t³oczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje siê jasno¿ó³t± barw± oraz ³agodnym smakiem i zapachem.



Dla piêknej skóry

Spo¶ród innych olejów wyró¿nia siê najwy¿sz± zawarto¶ci± witaminy E, zwanej witamin± m³odo¶ci lub urody, m. in. ze wzglêdu na w³a¶ciwo¶ci opó¼niaj±ce starzenie komórek. Choæ za jej pomoc± raczej nie uda nam siê cofn±æ czasu, to mo¿e ona sprawiæ, ¿e nasza skóra stanie siê bardziej g³adka i elastyczna. Kiedy brak nam tej witaminy mo¿e za to byæ przesuszona i siê ³uszczyæ.

Z tego powodu (a tak¿e ze wzglêdu na swój ³agodny zapach) olej s³onecznikowy bêdzie równie¿ doskona³± baz± dla wykorzystywanych podczas masa¿u olejków eterycznych. W skondensowanej formie nie wolno ich bowiem stosowaæ bezpo¶rednio na skórê. Dopiero rozpuszczaj±c kilka kropel olejku w klarownym oleju ro¶linnym, uzyskujemy mieszaninê, która nie tylko nie zaszkodzi, a wrêcz zadba o nasz± skórê: nawil¿y j± i od¿ywi.

Olej s³onecznikowy najlepszy na zimno

W oleju s³onecznikowym znajdziemy ponadto mnóstwo kwasów t³uszczowych omega-6, za¶ ¶ladowe ilo¶ci - omega-3 (ich proporcje to oko³o 136:1). Jak donosz± badacze, nadmierne spo¿ywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, mo¿e sprzyjaæ rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie) czy prostaty.

Ze wzglêdu na wysok± zawarto¶æ kwasów omega-6 (w szczególno¶ci za¶ nale¿±cego do tej rodziny kwasu linolowego, który ³atwo utlenia siê w wysokich temperaturach) oleju s³onecznikowego raczej nie powinni¶my stosowaæ do sma¿enia. Podgrzany do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza zaczyna bowiem dymiæ, a olej spalony, to olej bardzo niezdrowy (wiêcej na ten temat: T³uszcze trans: wszechobecne i zabójcze). Z powodzeniem mo¿emy go jednak spo¿ywaæ na zimno, na przyk³ad jako dodatek do sa³atek czy surówek.

Dla zachowania w³a¶ciwo¶ci, olej s³onecznikowy t³oczony na zimno powinien byæ przechowywany w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Jego trwa³o¶æ to zwykle oko³o 3-6 miesiêcy.

Do³±cz do serwisu Zdrowie na Facebooku!



Wiêcej o: