-
" kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości."
Dział "zdrowie" i takie brednie publikujecie?!
Dzienne zapotrzebowanie na wapń to około 800 mg, czyli chcąc je zrealizować waszym kuskusem musiałbym go zjeść w ciągu dnia ponad... 3 kilogramy. -
A może kilka słów o wadach powiedzieć?
Bo kuskus, z racji bycia wytworzonym z pszenicy, zawiera ogromne ilości glutenu. I to właśnie w najbardziej agresywnej formie, bo pszennej. Dla mnie to nie jest żadna kasza, tylko zapychacz o niskich właściwościach odżywczych. Tak jak kasza manna. -
-
-
-
kasza kuskus może jest szybka do zrobienia, ale dla mnie jest zupełnie bez smaku:/ poza tym kojarzy mi się z czymś co robiła mi babcia jak byłam mała, tzn zalewała kaszę kuskus z rodzynkami i potem dawała na to masło i ciągle coś takiego na podwieczorek, ohyda!!! ja nawet lubię rodzynki, ale jakoś to połączenie zupełnie mi nie pasowało, a co dopiero kilka razy w tygodniu, fuuuu
-
-
ja jak robię czasem pulpeciki albo nawet niektóre kotlety, to kasza kuskus zastępuje mi bułkę tartą. Chodzi oczywiście o kaszę już gotową, tzn ugotowaną, czy tam zalaną wrzątkiem. Taką samą rolę może pełnić kasza jaglana, która na dodatek jest o wiele zdrowsza - i nadaje się dla bezglutenowców, więc to w ogóle dobra opcja
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
magwol2
Oceniono 12 razy 10
Problem z "kaszą kuksu" jest wyłącznie problemem języka polskiego.
To jest złożenie bez sensu, trochę jak "ryż pszenny". Pomylenie pojęć.
Na całym świecie to jest po prostu kuskus, beż żadnych ozdobników, bo ich nie potrzebuje i nikt nie ma z tym problemu.
I nie ma zamieszania.
Kuskus to produkt powstający z granulowania maki durum. Jeszcze do dziś na marokańskich wsiach kobiety robią kuskus ręcznie - w wilgotne dłonie nabiera się maki i pracowicie uciera, aż robią się odpowiednio duże granulki, a potem suszy.
To co my kupujemy to wyrób maszynowy, ale technologia taka sama.
Ani kasza ani makaron. Kuskus.
Z mąki durum robi się także kaszę - nazywa się ona bulgur (w Grecji pylguri/pulguri) to jest klasyczna kasza, tzn. łamane i polerowane ziarno.