Kuskus - kasza czy makaron?

Choć kuskus powszechnie jest uznawany za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, może być cennym produktem w diecie wegetariańskiej.
Od odpadu do popularnego przysmaku

Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają bowiem z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody.

Początkowo był uznawany za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ze względu na szybkość i łatwość przygotowania jego popularność rośnie ostatnio również w naszym kraju.

Bogaty w białko i lekkostrawny

Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka - może być zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim za to najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Jest przy tym dosyć lekkostrawny. W związku z tym może być spożywany na przykład przez małe dzieci (Instytut Matki i Dziecka zaleca go już od drugiego roku życia).

Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa).

Idealny dla zapracowanych

Ponieważ dostępny w sprzedaży kuskus jest bardzo prosty w przygotowaniu (wystarczy zalać go gorąca wodą lub bulionem na kilka minut), jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków czy makaronu, zwłaszcza dla osób zapracowanych. Aby jego ziarenka mniej się sklejały warto dodać do niego nieco tłuszczu, np. masła bądź oleju.



Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!



Więcej o:
Komentarze (25)
Kuskus - kasza czy makaron?
Zaloguj się
  • magwol2

    Oceniono 12 razy 10

    Problem z "kaszą kuksu" jest wyłącznie problemem języka polskiego.
    To jest złożenie bez sensu, trochę jak "ryż pszenny". Pomylenie pojęć.

    Na całym świecie to jest po prostu kuskus, beż żadnych ozdobników, bo ich nie potrzebuje i nikt nie ma z tym problemu.
    I nie ma zamieszania.

    Kuskus to produkt powstający z granulowania maki durum. Jeszcze do dziś na marokańskich wsiach kobiety robią kuskus ręcznie - w wilgotne dłonie nabiera się maki i pracowicie uciera, aż robią się odpowiednio duże granulki, a potem suszy.
    To co my kupujemy to wyrób maszynowy, ale technologia taka sama.
    Ani kasza ani makaron. Kuskus.

    Z mąki durum robi się także kaszę - nazywa się ona bulgur (w Grecji pylguri/pulguri) to jest klasyczna kasza, tzn. łamane i polerowane ziarno.

  • zbirone

    Oceniono 41 razy 9

    " kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości."

    Dział "zdrowie" i takie brednie publikujecie?!

    Dzienne zapotrzebowanie na wapń to około 800 mg, czyli chcąc je zrealizować waszym kuskusem musiałbym go zjeść w ciągu dnia ponad... 3 kilogramy.

  • artus

    Oceniono 93 razy 7

    A może kilka słów o wadach powiedzieć?
    Bo kuskus, z racji bycia wytworzonym z pszenicy, zawiera ogromne ilości glutenu. I to właśnie w najbardziej agresywnej formie, bo pszennej. Dla mnie to nie jest żadna kasza, tylko zapychacz o niskich właściwościach odżywczych. Tak jak kasza manna.

  • ziobusio

    Oceniono 6 razy 6

    "Ze względu na to, że jest bogaty w białko, może być cennym produktem w diecie wegetariańskiej."

    W 100 gramach kuskusu jest 3,8 g białka.
    W 100 gramach mąki pszennej jest 10 g białka.

    Czyżby te głębokie przemyślenia były skutkiem diety wegetariańskiej?

  • charlielotta

    Oceniono 11 razy 5

    Na patelni podsmażam suszone pomidory (nie takie w słoiku, tylko suche) z kukurydzą, dodaję curry, paprykę słodką i na koniec kuskus. Pycha!

  • s0ap

    Oceniono 5 razy 3

    Wolę komosę :P

  • soso111

    Oceniono 8 razy 2

    kasza kuskus może jest szybka do zrobienia, ale dla mnie jest zupełnie bez smaku:/ poza tym kojarzy mi się z czymś co robiła mi babcia jak byłam mała, tzn zalewała kaszę kuskus z rodzynkami i potem dawała na to masło i ciągle coś takiego na podwieczorek, ohyda!!! ja nawet lubię rodzynki, ale jakoś to połączenie zupełnie mi nie pasowało, a co dopiero kilka razy w tygodniu, fuuuu

  • iso_1

    Oceniono 10 razy 2

    kasza jaglana, komosa czyli inaczej quinoa
    nie ma nic zdrowszego

  • Oceniono 1 raz 1

    "Kasza" kuskus to w zasadzie biała mąka. Bardzo jałowy składnik spożywczy. Owszem zawiera śladowe ilości różnych składników i mikroelementów,ale woda demineralizowana równiez. Artykuł jest pełen nieprawdziwych stwierdzeń i informacji!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX