Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych. Aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie - zaznacza dr hab. Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Czego możemy szukać na opakowaniu i jak to się przekłada na dietetyczne zalecenia?
Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Obecnie wiele producentów już podaje te informacje - jest to jednak na razie dobrowolne.

Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.

Już dziś na opakowaniu muszą znaleźć się te informacje

W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej. Do informacji ogólnych należą:

. nazwa produktu spożywczego,

. wykaz składników,

. składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,

. substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,

. ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,

. masę netto żywności,

. datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,

. wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,

. nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.

Ile poszczególnych składników spożywczych powinniśmy spożywać?

W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych), czyli zalecane ilości spożycia poszczególnych składników spożywczych. Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się tak jak poniżej:

Wartość energetyczna: 8400kJ/2000kcal

Tłuszcz: 70 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 20 g

Węglowodany: 260 g

Cukry: 90 g

Białko: 50 g

Sól: 6 g

Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm), w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).

Dietetyczny rozkład jazdy - trzymaj się zasad!

Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:

1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.

2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej

3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).

4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.

5. Mięso spożywaj z umiarem.

6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.

9. Ograniczaj spożycie soli.

10. Pij wystarczającą ilość wody.

11. Nie pij alkoholu.

Podsumowując: świadome wybory konsumpcyjne, urozmaicona dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania równowagi zdrowotnej.

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza

Masz problem natury psychologicznej, coś Cię niepokoi, zapytaj psychologa

Więcej o:
Komentarze (6)
Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?
Zaloguj się
  • Gość: Epek

    Oceniono 13 razy 7

    Ciągle te same głupoty. Główne źródło energii przetwory zbożowe?
    Zboże po przetworzeniu to zwykłe śmieci uzupełnione przez piekarzy szkodliwą chemią lub przez koncerny cukrami i sztucznymi witaminami. Dlaczego do prawie wszystkich przetworzonych zbóż dodaje się sztuczne witaminy jeżeli zboża są aż tak zdrowe i pożywne?
    Ponieważ po przetworzeniu nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem są produkty z pełnego ziarna. (to nie to samo co posypane ziarnem)
    W tej chwili na świecie panuje epidemia cukrzycy. W Polsce ponad 2 miliony ludzi i za kilka lat liczba ta podwoi się. W USA 8% obywateli choruje w środkowych stanach już co 2 amerykanin ma cukrzycę. Jeszcze 25 lat temu choroba ta była rzadkością. Tam się im ciągle wmawia, zeby jedli zboża.
    Cukrzyca typu 2 to choroba wynikająca z nadmiaru węglowodanów (czyli tego co nam ciągle wmawiają zeby jeść najwięcej). Nie tłuszczu! Poradnie w Polsce rozprowadzają ulotki z dietami w których są ograniczone są właśnie węglowodany. Poradnie się mylą?
    Jeżeli ktoś myśli, że zdrowy człowiek nie musi ograniczyć spożycia cukru i węglowodanów jest na najlepszej drodze do cukrzycy.
    I nie potrzeba żadnych cudo-diet kupowanych w internecie. Wystarczy ograniczyć jedzenie cukrów i węglowodanów.
    Druga sprawa. Nie ma ustalonej na świecie żadnej normy ile można dziennie spożyć cholesterolu. Więc dlaczego zaleca się ograniczone spożycie?

  • Gość: Janusz

    Oceniono 2 razy 2

    A od kiedy będzie obowiązek:
    - czytelnego podawania daty produkcji i min. okresu przydatności do spożycia tuż pod nazwą produktu, bo obecnie podawany okres przydatności do spożycia często jest ukrywany na spawie opakowania, gdzieś pod spodem na zadrukowanym wcześniej polu lub w inny przemyślny sposób ukryty,
    - pakowania produktu w masie, objętości lub innych jednostkach, które bez problemu można przeliczyć na koszt jednostkowy, coraz częściej spotyka się produkty o masie np. 950g, 450 g,
    pojemności 0,9l, 0,48l, itp. służace utrudnieniu przeliczenia ceny,
    - podawania procentowego przekroczenia dopuszczalnych zawartości szkodliwych substancji..itd, itp.
    Dlaczego instytucje powołane do ochrony zdrowia obywateli naszego kraju są tak mało aktywne. Stać nas na wiele w polityce, rozrywce a oszczędzamy na ochronie zdrowia. Może sejm uchwali wreszcie porządną ustawę umożliwiającą profilaktykę w ochronie zdrowia poprzez możliwość kontroli procesów produkcji w zakładach przemysłu spożywczego.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX