Śniadanie po polsku - kanapki z wędliną i herbata górą?

Według śniadaniowych preferencji polskie społeczeństwo można podzielić na trzy grupy: tradycjonalistów, ceniących zdrowie oraz zabieganych antyfanów porannego jedzenia - sugeruje ostatnie badanie przeprowadzone na zlecenie firmy Kraft Food Polska. Kto jak jada z rana? Czy od jego niejedzenia się tyje i osiąga gorsze wyniki w pracy? Sprawdzamy.
We Francji, Włoszech czy Hiszpanii rano jada się niewiele. Kwintesencją jest kawa, a do niej słodkie bułeczki i rogaliki. W Wielkiej Brytanii na co dzień dominują płatki śniadaniowe, owsianka, od święta tłuste kiełbaski, jajka na bekonie i inne. Skandynawia zajada się wędzonymi rybami. Wszak co kraj, to obyczaj. A jak to jest z nami Polakami?



Tradycjonaliści: kanapka z wędliną i herbata musi być

Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Kraft Food, w Polsce najwięcej jest amatorów prostych śniadań. Co jemy? Kanapki z wędliną lub serem - albo na bogato i z jednym z i z drugim. Popijamy je, a jakże, herbatą. Taki zestaw można uznać za typowo polską propozycję na poranek. Masło, chleb i coś na okładkę, czarna herbata - tego nie może zabraknąć w koszykach zakupowych zagorzałych tradycjonalistów.

Śniadanie? Nie dziękuję, nie jadam

W ciemnej strefie śniadaniowej pozostają ci wyklęci przez gremium ekspertów dietetyków, czyli osoby śniadań niejedzące w ogóle. Ku strapieniu eksperckich serc - grono całkiem liczne. Co gorsza w dużej mierze składające się z osób młodych. W grupie studentów i uczniów nie je ich co piąta osoba - pokazują badania Kraft Food. Obliczono, że we wszystkich grupach wiekowych 15 proc. osób omija śniadania szerokim łukiem. To i tak bardziej optymistyczne wyniki niż te uzyskane przez CBOS w 2010 roku, z których wynikało, że śniadań nie jada 21 proc. Polaków, zaś w młodszych pokoleniach ten odsetek rośnie nawet do nawet 40 proc. Zgodnie z badaniami CBOS- u zaraz po młodych prym w rezygnowaniu z jedzenia rano wiodą pracownicy usług i bezrobotni oraz osoby prowadzące własny biznes - w tych grupach co trzecia osoba mówiła "nie" śniadaniom. Jak wypadamy na tle innych? BBC podało, że w Europie i Stanach Zjednoczonych odsetek niejedzących rano waha się od 10 do 30 proc. Z drugiej strony rośnie też grupa osób, która zaczyna rozumieć wpływ pożywienia na zdrowie i formę.

Wyznawcy zdrowego trybu życia: produkty pełnoziarniste, musli, płatki zbożowe

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na to, że śniadanie powinno być pełnowartościowe, pożywne, ale lekkie i łatwe w przygotowaniu - podają specjaliści. Efekt: część osób migruje z grupy tradycjonalistów posilających się białym chlebem z konserwą do grupy eksperymentującej w duchu zdrowia. Nierzadko pozostają trochę w rozkroku, piastując starym nawykom w nowej formie - co, jak się okazuje, też da się zrobić z dobrym rezultatem. Przykład? Kanapki - owszem, ale już z ciemnego pieczywa, herbata - właśnie nabyli zieloną.

Zaobserwowano też pewną zależność. Im jesteśmy lepiej wykształceni, tym więcej pełnoziarnistych produktów spożywamy. Okazało się, że najwięcej jedzą ich lepiej wykształcone kobiety - prawie 15 proc. pań z tej grupy sięga po pełne ziarno w różnej postaci na śniadanie.

Pełnoziarniste, wysokobłonnikowe, prosto z krzaka, z grzędy kury co po trawie chodzi i z całym dobrem prozdrowotnego inwentarza - w dziedzinie zdrowego odżywiania rano jesteśmy bardziej lub mniej restrykcyjni. Tak czy inaczej, w świecie porannych posiłków da się zaobserwować pewne śniadaniowe mody, którym większość w jakimś stopniu podlega.

Płatki śniadaniowe zamiast zupy mlecznej : zdrowo czy może po prostu wygodnie?

Badania pokazują, że obecnie płatki śniadaniowe i musli zastępują tradycyjne, swojskie zupy mleczne - pokazują badania. Czy to dobrze? Nie zawsze. Dietetycy przestrzegają: wiele popularnych rodzajów płatków śniadaniowych ma więcej cukru niż tradycyjne słodycze - i mimo dodatku syntetycznych, a więc gorzej przyswajalnych, witamin - nigdy nie będą najlepszą opcją śniadaniową. Trzeba wiedzieć, w których produktach zbożowych pierwsze skrzypce rzeczywiście grają zboża i w jakim stopniu zostały one przetworzone, a w których króluje jegomość cukier. Wszak nie wszystko zdrowe, co się za zdrowe podaje. Im mniej przetworzone, tym lepsze. Najlepszym wyborem będą np. zwykłe płatki owsiane, żytnie bądź własnoręcznie przygotowane bez dodatku cukru mieszanki musli.

Czy od niejedzenia śniadań się tyje?

Niektórzy eksperci straszą, że niejedzenie śniadań kończy się nadwagą, jednak badania przeprowadzone na ten temat nie są jednoznaczne. Analizy amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki wykazały, że otyłe dzieci rzeczywiście częściej nie jedzą śniadań. Niewiadomo jednak, co było pierwsze: pomijanie tego posiłku czy nadmiar kilogramów. Badania przeprowadzone na Harvardzie w latach 1996 - 1999 wykazały ponadto, że dzieci, które nie jedzą śniadań ważą więcej, jednak ich masa ciała spada z wiekiem - podaje Polska Agencja Prasowa.

Z raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa z 2011 wynika, że większość przeprowadzonych tam badań nie potwierdziła wpływu rezygnowania ze śniadań na wagę ciała. Okazało się także, że brak śniadania niekoniecznie oznacza zjadanie większych ilości jedzenia w ciągu dnia, jednak wiąże się z gorzej zbilansowaną dietą.

Czy omijanie śniadań wpływa na nasz intelekt?

Wszystko wskazuje na to, że śniadania nie pozostają jednak bez wpływu na nasz mózg. Jeśli nie jemy po całonocnym poście, nie dostarczymy mu paliwa, aby mógł efektywnie działać. Badania przeprowadzone na studentach college'u wykazały, że po spożyciu śniadania 80 proc. studentów osiągało lepsze wyniki w testach niż gdy wykonywali je na głodnego. Poranny posiłek pozwolił na zwiększenie wyniku o średnio 7 proc. Na zdolności zapamiętywania i inne procesy myślowe miało wpływ także wiele innych czynników, tj. stres odczuwany przed egzaminem, środowisko rodzinne czy indywidualne cechy - podkreślają naukowcy. Niemniej jednak specjaliści wyliczają: jedzenie śniadań zwiększa koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne, szybkość reakcji na bodźce wzrokowe. Dodatkowo przyczynia się do unormowania wskaźników zdrowotnych, m. in. stężenia cholesterolu, poziomu glukozy we krwi. Niestety zachęty dietetyków często przepadają z kretesem w konfrontacji z rzeczywistością. Dlaczego?

Śniadanie od razu po przebudzeniu? Ale ja jeszcze śpię!

Rano, jak wiadomo, czasu jest zawsze za mało. Co dziesiąty Polak zamiast śniadania wybiera kilka dodatkowych minut snu, a 12 proc. osób spożywa pierwszy posiłek w ciągu dnia już w miejscu pracy - pokazują badania prezentowane przez Kraft Food. "Jeść należy, kiedy poczujemy głód, a nie od razu po przebudzeniu" - to często spotykany pogląd.

A jak wyglądają Wasze śniadania? Lubicie, nie lubicie? Co jecie, gdzie i kiedy? A może rezygnujecie z porannego posiłku, bo pośpiech, brak apetytu, przyzwyczajenie?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza

Masz problem natury psychologicznej, coś Cię niepokoi, zapytaj psychologa

Więcej o:
Komentarze (45)
Śniadanie po polsku - kanapki z wędliną i herbata górą?
Zaloguj się
  • Gość: thug

    Oceniono 83 razy 73

    Nigdy nie jedz na czczo !

  • Gość: jem śniadania

    Oceniono 58 razy 44

    ,, "Jeść należy, kiedy poczujemy głód, a nie od razu po przebudzeniu" - to często spotykany pogląd.''
    Tak, tylko że nawet jeśli rano nie czuję głodu, to jak nie zjem śniadania i wyjdę z domu, to po chwili od razu jestem głodna. A potem nie ma czasu już na jedzenie i co wtedy? Wolę zjeść śniadanie rano przed wyjściem nawet jeśli nie jestem głodna i funkcjonować później normalnie :)

  • Gość: As

    Oceniono 21 razy 15

    To niby herbata z szynką to niezdrowe jedzenie. To co powiedzą Brytyjczycy na swoje śniadania? Ja tez należałem do osób, które nie cierpią zaraz po przebudzeniu jeśc. Zmieniło się wtedy, kiedy zamiast chleba z dodatkami zacząłem jeść płynne rzeczy typu owsianka z owocami (jabłko, banan) i orzechami. Albo serek biały ze szpczypiorkiem, rzodkiewką w jogurcie. Z chęcią jem i popijam strasznie niezdrową czarną herbatą.

  • toja.bogdan

    Oceniono 15 razy 13

    @Gosc: lucky
    a co ty, chudopachołku wiesz? Zobacz jakie 100 lat temu frykasy potrafiono zrobić. Nawet lody robiono, ale te lody były ze śmietany tłustej, jajek i małej ilości dodatków smakowych, nie tak jak teraz: woda, cukier i chemia. Te wasze tzw zdrowe jogurty (prawie wszystkich nie wolno podawać malutkim dzieciom), jakieś dosładzane dodatki do mleka, oszukane dietetyczne serki i wędliny, zdrowe chleby kapiące chemią, nawet parówki bez grama mięsa ale z soją której nigdy nie jedzono w naszym regionie. Teraz mamy połowę społeczeństwa z nadwagą i chorą. Bo jedzą nowocześnie! Beztłuszczowo i dietę bogatą w węglowodany.

  • Gość: Podpisalem sie

    Oceniono 12 razy 12

    Mysle ze problem nie lezy w tym ze nie jemy sniadania, tylko w tym ze obzeramy sie na noc i wstajac rano nie jestesmy juz glodni.

  • nully1

    Oceniono 8 razy 8

    'Pełnoziarniste, wysokobłonnikowe, prosto z krzaka, z grzędy kury co po trawie chodzi i z całym dobrem prozdrowotnego inwentarza - w dziedzinie zdrowego odżywiania rano jesteśmy bardziej lub mniej restrykcyjni.' ...ze co? Nierozumiem tego zdania

  • Gość: Bo

    Oceniono 16 razy 6

    Te pie...nie by jeść pełnoziarniste, płatki itp. śmieci, to żenada. Ja sram po nich dalej niż widzę, a widzę dość daleko. Tak jak wpajanie nam, by pić kilka litrów wody (najlepiej konkretnej marki, tak by kasę napchać) - żenada. Jedz i pij normalnie! Organizmy są tak przystosowane by pobierać odpowiednią ilość wody z pokarmów + napojów w normalnej ilości.

  • obywatelpiszczyk

    Oceniono 22 razy 6

    niejedzenie śniadań może wywołać nadwagę z jednego, zasadniczego powodu - a jest nim jedzenie późnych i obfitych kolacji. Z moich znajomych 9 na 10 osób nie jedzących śniadań je ostatni, obfity posiłek nawet po 22-giej.

    I to właśnie takie późne jedzenie może wywołać nadwagę, bo organizm trawiąc podczas snu ma podobno większe tendencje do odkładania tłuszczyku.

    Jeżeli ktoś po prostu "nie jest głodny rano" to proponuję ostatni, lekki posiłek poprzedniego dnia zjeść około 18-tej...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX