Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

Eliza Dolecka
06.05.2015 , aktualizacja: 06.05.2015 14:32
A A A Drukuj
Jeśli cierpisz na chorobę wrzodową, znaczenie ma nie tylko co jesz, ale i sposób przygotowywania posiłków. Chory żołądek nie lubi na przykład dań gorących

Jeśli cierpisz na chorobę wrzodową, znaczenie ma nie tylko co jesz, ale i sposób przygotowywania posiłków. Chory żołądek nie lubi na przykład dań gorących (Shutterstock)

Czasy, gdy osoby z chorobą wrzodową "leczono" pszenną bułeczką z mlekiem minęły bezpowrotnie po odkryciu prawdziwej przyczyny tego schorzenia. Nie zmienia to jednak faktu, że właściwe odżywianie wciąż ma kluczowe znaczenie w terapii. Nie wyleczy wprawdzie samych wrzodów, jednak może znacznie ograniczyć dolegliwości.
Jest pewne, że za powstawanie wrzodów, w ponad 90%, odpowiada bakteria Helicobacter pylori (więcej na ten temat: Wrzody żołądka bez tajemnic ).

Infekcje bakteryjne leczy się antybiotykiem - nie jest inaczej z chorobą wrzodową. Ważne jednak, by lek był prawidłowo dobrany, uzupełniony lekami zobojętniającymi soki trawienne (podobne, jak przy chorobie refluksowej), a schorzenie potwierdzone za pomocą wiarygodnej diagnostyki (w tym np. endoskopii, a nie domowym testem). Leczenie powinien prowadzić, bądź nadzorować, specjalista gastroenterolog. W ten sposób jest szansa na skuteczną terapię i brak groźnych powikłań (więcej na ten temat ).

Po spełnieniu tych kryteriów można skupić się na tym, co już możemy zrobić sami, w domu, by wspierać leczenie.

Co jeść?

- Właściwe białka to podstawa. Chociaż zasadniczo potrawy obfitujące w aminokwasy sprzyjają nadprodukcji soku żołądkowego, co korzystne raczej nie jest, zarazem odpowiednio dobrane białka umieją go neutralizować. Stąd wśród polecanych dań mleko, delikatne twarogi, jaja, chude mięso, drób i ryby.

- Ryby, podobnie jak i inne owoce morza są wskazane także ze względu na dobre tłuszcze. Wiele związków tłuszczowych wykazuje zdolność hamowania wydzielania kwasu, a także opóźnia opróżnianie żołądka oraz zwalniają motorykę. Kwasy tłuszczowe omega-3 dodatkowo wspomagają ogólną odporność i ochronę błon śluzowych żołądka, stąd są najkorzystniejsze i w chorobie wrzodowej. Obfitujące w nie ryby morskie najlepiej jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu.

- Witamina C. Nie tylko zapobiega chorobie, wyraźnie hamując namnażanie bakterii, ale i spowalnia rozwój choroby już u cierpiącego "wrzodowca". Wiadomo, że o tę witaminę najłatwiej, gdy spożywamy świeże warzywa i owoce. Są one jednak także bogatym źródłem błonnika, a ten, normalnie zdrowy i potrzebny, w ostrej chorobie wrzodowej może podrażniać błonę śluzową żołądka. Zatem o dawkowaniu i formie przyjmowania warzyw i owoców (a także razowego pieczywa i kasz), lepiej porozmawiać z lekarzem. Możliwe, że zaleci czasowo zamianę miąższu na rozcieńczony sok, a nawet witaminę C w tabletce.

- Witaminy A i E i wspomagają leczenie powstałych już wrzodów. Ich bogate źródła to, np. mleko, wątroba, jaja, czyli produkty, które już wcześniej trafiły na naszą listę przyjaciół żołądka.

- Wskazany jest i cynk (czytaj o nim w tekście Mikroelementy, bez których nie da się żyć ), gdyż wzmacnia błony śluzowe organizmu, w tym żołądka i przeciwdziała przewlekłym infekcjom bakteryjnym. Najlepiej pozyskiwać go z owoców morza, chudego mięsa, warzyw strączkowych (świeżych, młodych, nie suszonych, które bardzo wzdymają).

Czego nie jeść

Chociaż nie ma klasycznej czarnej listy w chorobie wrzodowej, czyli produktów bezwzględnie zakazanych, specjaliści zalecają, by po prostu unikać pokarmów, które objawy zaostrzają. Co sprawi problemy "wrzodowcowi"? To sprawa indywidualna, więc nie trzeba od razu rezygnować z ulubionych dań czy napojów. Zarazem trzeba obserwować organizm i odstawiać to, co naprawdę szkodzi. Można spodziewać się problemów po mocnej kawie i herbacie, alkoholu, zwłaszcza w nadmiarze (ile pić, żeby nie zaszkodziło? Czytaj! Kac gigant, czyli przeżyj dzień po ), czekoladzie, wywarach mięsnych, a także po ostrych przyprawach (pieprz, ostra papryka, musztarda i gałka muszkatołowa).

Co i jak

Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale i jak przygotowujesz dania, jaki prowadzisz tryb życia, etc. Zatem:

- Nie przejadaj się. Zbyt obfite, nawet zasadniczo najzdrowsze, posiłki, mogą nasilać dolegliwości. Unikaj także dań wzdymających.

- Jedz częściej, mniejsze porcje.

- Spożywaj posiłki na siedząco, jedz wolniej, dokładniej przeżuwaj pokarmy.

- Gotuj produkty na parze i w wodzie, piecz bez tłuszczu w folii, ewentualnie duś bez wstępnego obsmażania. Zapomnij o smażeniu w głębokim tłuszczu, o zasmażkach, gęstej śmietanie i białej mące "do zaklepania".

- Pamiętaj, że żadna dieta nie pomoże, jeśli nie rzucisz palenia (niektóre substancje zawarte w dymie papierosowym utrudniają leczenie ubytków błony śluzowej) i nie ograniczysz stresu. Wprawdzie nie powoduje on bezpośrednio wrzodów, jednak sprzyja rozwojowi wielu chorób (obniżając odporność), a także wywołuje objawy podobne do typowych dla choroby wrzodowej (bóle brzucha, w tym i żołądka, uczucie wzdęcia, zgaga, utrata wagi), co utrudnia rozpoznanie, a także leczenie.



Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX