Przyprawy w służbie zdrowia

Dlaczego przyprawy roślinne tak nas kuszą? Bo podnoszą smak potraw? Nie tylko. Nasz organizm domaga się ich, ponieważ mają wiele zdrowotnych właściwości.
Anyż

Wykorzystuje się owoce, które mają kształt ośmioramiennej gwiazdki.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Łagodzi objawy kolki, dobrze wpływa na trawienie, odświeża smak w ustach.

NAPAR

0,5-1 g sproszkowanych owoców zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić do naciągnięcia.

Dobrze działa na drogi oddechowe, np. przy zapaleniu oskrzeli.

Bazylia

Wykorzystuje się aromatyczne, delikatne listki.

WŁA ŚCI WO ŚCI LECZ NI CZE

Ułatwia trawienie, pobudza apetyt, łagodzi stany zapalne gardła. Napar pomaga uporać się ze wzdęciami.

NAPAR

4-6 suchych liści trzeba zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia.



Chrzan

Wykorzystuje się korzeń tej byliny.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Pobudza i ułatwia trawienie tłustych i ciężko strawnych potraw. Zawiera dużo witaminy C, która jest cenionym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Ma zdolność rozrzedzania wydzieliny gromadzącej się przy zapaleniu oskrzeli,

co ułatwia odkrztuszanie i oddychanie.

SYROP

Do 200 g świeżo utartego chrzanu dolać szklankę przegotowanej, chłodnej wody i wymieszać. Po godzinie wycisnąć przez czyste płótno. Do soku dodać 200 g miodu lipowego i łyżeczkę soku z cytryny. Syrop dobrze wymieszać.

Czosnek

Wykorzystuje się cebulę, czyli główkę rośliny.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Działa bakteriobójczo, np. w infekcjach górnych dróg oddechowych (np. ciepłe mleko z dodatkiem świeżego czosnku) i przewodu pokarmowego. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza zagrożenie miażdżycą. Związki siarki zawarte w czosnku rozszerzają nieco naczynia krwionośne, co jest korzystnym działaniem np. przy nadciśnieniu czy dusznicy bolesnej.

CZOSNKOWE "WINKO"

Ząbki ze sporej główki czosnku drobno posiekać, następnie wycisnąć do nich sok z 3 cytryn i zalać całość litrem niegazowanej wody mineralnej. Po 3 dniach "winko" jest gotowe. Pić na leży w czasie infekcji, a tak że np. jesienią i wiosną, bo podnosi ono odporność.

Cynamon

Wykorzystuje się korę cynamonowca.

WŁA ŚCI WO ŚCI LECZ NI CZE

Łagodzi nadkwaśność soku żołądkowego, ułatwia trawienie, łagodzi skurcze żołądka i jelit. Pobudza apetyt. Łagodzi przykre objawy zaburzeń trawienia: mdłości, odbijanie się, wzdęcia.

NAPAR

2-4 g kory cynamonowca cejlońskiego zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia.

Goździki

Wykorzystuje się suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Działają bakteriobójczo, przeciw zapalnie i znieczulająco. Skuteczne są też przy niestrawności. Aromaterapia wykorzystuje także olejek goździkowy do leczenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

ODWAR

1-3 g goździków zalać szklaną wody, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Odstawić do naciągnięcia.

Imbir

Wykorzystuje się kłącze tej byliny.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Rozgrzewa i poprawia krążenie. Imbir pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, dlatego zaleca się go przy niestrawności i zaburzeniach trawienia. Sprawdza się też w przypadku choroby lokomocyjnej.

NALEWKA

10 dag świeżego imbiru pokroić w plasterki. Dodać 2 limonki (ze skórką) po krojone w ósemki, 10 dag cukru i 3 łyżki miodu. Zalać 750 ml czystej

wódki i zostawić w słoiku na 2 miesiące. Potem odcedzić. Stosować przy przeziębieniu.

Kminek

Wykorzystuje się owoce kminku.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Ma właściwości wiatropędne, korzystne w leczeniu wzdęć, odbijania się i skurczy jelitowych.

NAPAR

1-5 g zmielonych owoców kminku zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, w związku z tym może przynosić ulgę w bólach spowodowanych zaburzeniami trawienia.

Majeranek

Wykorzystuje się liście i kwiaty tej rośliny.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Działa przeciw zapalnie i antybakteryjnie, pobudza także apetyt.

NAPAR

Łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Zalecany jest np. do przygotowywania inhalacji przy katarze. Sprawdza się też w przypadku skurczów jelit, przy wzdęciach i mdłościach.

Pieprz

Wykorzystuje się owoce tego pnącza.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Działa rozkurczowo i obniża nieco ciśnienie tętnicze.

NAPAR

3g suszonych owoców pieprzu zalać 3/4 szklanki wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i tym samym ułatwia trawienie.

Rozmaryn

Wykorzystuje się liście krzewu.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Pobudza do pracy pęcherzyk żółciowy, przez co ułatwia trawienie. Pomaga też wątrobie pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii. Ma też właściwości moczopędne i przeciw zapalne.

NAPAR:

Łyżeczkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Pomaga przy zakażeniach górnych dróg oddechowych.

Tymianek

Wykorzystuje się liście i kwiaty ziela.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wykrztuśnie. Pobudza sprawność umysłową i apetyt.

NAPAR

Łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzątku i pozostawić do naciągnięcia, po czym odcedzić. Napar zalecany jest przy kaszlu, chrypce i katarze. Pomaga również przy zaburzeniach czynności układu trawiennego - niestrawności, odbijaniu, wzdęciach.

Ten i inne domowe sposoby leczenia znajdziesz w książce Rodzinny poradnik medyczny

Dołącz do nas na Facebooku!



Więcej o: