Pokłócisz się przez to jedzenie

Złościsz się na partnera, dzieci, znajomych? Jaki może być powód twojej agresji? Szukaj ich na własnym talerzu - przestrzegają naukowcy. Nieodpowiednia dieta może być sprawcą nerwowości. Jakie produkty są na czarnej liście?
Porzuć kupne ciastka i fast-foody zanim dostaniesz ataku furii. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w San Diego wynika, że spożycie produktów bogatych w tłuszcze trans wiąże się z większym poziomem agresji i irytacji. Żywność przetworzona i smażona w głębokim tłuszczu, potencjalny nosiciel niebezpiecznych kwasów trans, jak dotąd była posądzana o zwiększanie ryzyka chorób cywilizacyjnych. Zalepiają nasze tętnice, dokładając kolejne cegiełki np. do miażdżycy, bardziej niż tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i obniżają poziom tego dobrego HDL. To już wiemy. Teraz okazuje się, że ich spożycie odbija się nie tylko na naszym zdrowiu, ale też na emocjach, zachowaniu i relacjach z innymi.

Badacze przestudiowali nawyki żywieniowe około tysiąca mężczyzn i kobiet. Obserwowano zarówno stosowane przez badanych strategie kłócenia się, zachowania agresywne w trakcie życia, jak i deklarowaną przez nich niecierpliwość, irytację i poziom agresji.

Gdzie czają się zabójcze kwasy tłuszczowe? Pod dostatkiem ich w produktach cukierniczych i słodyczach, przetworzonych przekąskach, chrupkach, posiłkach typu fast food czy instant, ale też potrawach przygotowanych we własnej kuchni na oleju. Jak się ich wystrzegać? Najlepiej odstawić lub ograniczyć jedzenie w barach szybkiej obsługi, unikać smażenia, a w sklepach wybierać z głową. Niestety etykiety nie zawsze powiedzą nam całą prawdę. Polscy producenci nie mają obowiązku informować o zawartości tłuszczów trans w składzie.

Badacze powiązali spożycie tłuszczów trans z ryzykiem wystąpienia udaru mózgu u kobiet, chorobą Alzheimera i niepłodnością u mężczyzn - podaje PLoS One.

Zobacz także:

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Orzechy: jeść, nie jeść?

Jaki problem, taka dieta

Więcej o: