Lecz się miodem

Lek, afrodyzjak, przysmak: cały ten miód

Lek, afrodyzjak, przysmak: cały ten miód (.Fot. Shutterstock)

Chociaż miód kojarzony jest przede wszystkim jako sojusznik w walce z przeziębieniem, ma zdecydowanie więcej zalet. Nakarmi mózg, wspomoże układ krążenia, poprawi apetyt, a zarazem nie powinien doprowadzić do nadwagi. Jest uznanym afrodyzjakiem, przeznaczonym do użytku wewnętrznego i zewnętrznego... Dobierz odpowiedni do swoich potrzeb.
Słodki, aromatyczny, o unikalnym smaku... Nawet ci, którzy za nim nie przepadają, na pewno słyszeli, że miód jest zdrowy. Wiesz, jak ciężko muszą zasuwać pracowite pszczółki, by wyprodukować kilogram tego przysmaku? Zbierają nektar z ok. miliona trzystu tysięcy kwiatów rzepaku, lub z 800 tys. kwiatów akacji, z 8 milionów kwiatów gryki, czy 6,5 miliona kwiatów wrzosu. Na każdy kilogram miodu pszczoły wykonują zwykle cztery miliony lotów na trasie ul - kwiat. Dobrze, że to praca zespołowa! I efekt imponujący.

Miód, czyli afrodyzjak z ula

Pomysł, by sięgać po dar pszczół nie jest nowy. Człowiek docenia miód od epoki kamiennej. Szybko odkrył, że to cenny lek, z czasem uznał, że i eliksir młodości, gwarantujący krzepę oraz powodzenie seksualne.

Germanie mieszali miód z "gorzkimi ziołami", najprawdopodobniej z lulkiem, zwanym "rośliną czarownic", co wpływać miało pozytywnie na potencję. Galen (131-200 n.e.) polecał miód jako ogólny środek na wzmocnienie i odmłodzenie. Pliniusz nazywał miód "lekiem niebios". Hindusi wierzyli, że apetyt na seks pobudzi nie tylko miód serwowany doustnie, ale i zewnętrznie, a najlepiej, gdy połączy się przyjemne z pożytecznym (ze skóry smakuje ponoć najlepiej). Nie radzimy jednak robić tego w domu, jeśli nie bierzecie pod uwagę wielkiego sprzątania po zalotach.

Miód: lek z pasieki

Nasi przodkowie, od Egipcjan po mieszkańców Dalekiego Wschodu, szybko odkryli, że miód ma właściwości bakteriobójcze, wspiera odporność i wzmacnia organizm (np. po chorobie). Dzisiaj naukowo dowiedziono, że tak jest w istocie. Cóż tak niezwykłego zawiera, że działa?

Miód nie obfituje w witaminy (chociaż jest w nim trochę witaminy C i B), które uchodzą za głównych sprawców pozytywnej mocy jedzenia. To produkt wysokokaloryczny (w stu gramach miodu jest prawie 320 kcal), niemal sam cukier. Zatem trucizna? Sprawca otyłości? Nic podobnego.

Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla wyczerpanych fizycznie i umysłowo. Z założenia cukry nie są naszym wrogiem, tylko paliwem. Potrzebnym i wskazanym, póki nie zalejemy silnika. Miód szybko zaspokaja głód i naprawdę trudno byłoby się nim "przejeść".

Silnie bakteriobójcza jest zawarta w miodzie inhibina. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Inhibiny boi się nawet groźny gronkowiec złocisty.

Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.

Czysty miód nie rujnuje zębów. Wprawdzie bakterie powodujące próchnicę (np. paciorkowce) uwielbiają cukier i kleiste potrawy, ale ich wzrost w jamie ustnej jest hamowany przez zawarty w miodzie nadtlenek wodoru.

Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.

Magnez, wapń, cynk i żelazo to dodatkowe atuty miodu. Może ilości nie są imponujące, zwłaszcza, że daru pszczół nie jemy w dużych dawkach, ale na pewno nie do pogardzenia.

Miód miodowi nierówny

Osobom, które mają kłopoty z wątrobą pomoże przede wszystkim miód z mniszka lekarskiego. Miód gryczany stosujemy przy wyczerpaniu organizmu, nerwicach, złamaniach kości i przy problemach z układem krążenia. Miodem polecanym krążeniowcom jest miód rzepakowy. Spadziowy pomoże przy chorobach dróg oddechowych, katarze i problemach z przemianą materii. Wielokwiatowy najlepiej służy alergikom (pod warunkiem, że nie są uczuleni akurat na miód), lipowy (podobnie jak malinowy) osobom cierpiącym na bezsenność i przeziębionym. Miód akacjowy jest niezastąpiony przy nadkwaśności i innych zaburzeniach przewodu pokarmowego, a wrzosowy i nawłociowy leczą schorzenia nerek oraz pęcherza. Niestety - te ostatnie miody są trudno dostępne.

Ile miodu?

Co za dużo, to niezdrowo. Osobie dorosłej z pewnością wystarczą 2-3 duże łyżki miodu dziennie (najlepiej w dwóch porcjach). Młodzieży i dzieciom starszym 2-3 łyżeczki. Uwaga! Miodu absolutnie nie podajemy niemowlętom. W miodzie występują bakterie Clostridium botulinum. Rzadko, ale się zdarza, że stają się przyczyną wystąpienia u dzieci groźnej dla życia choroby: botulinizmu dziecięcego. Dla dzieci powyżej 12. miesiąca miód groźny nie jest, bo starsze organizmy skutecznie rozprawiają się z tą bakterią.

Miód: ważne przechowywanie

Bez względu na to po jaki miód sięgniemy, warto pamiętać, że zachowa swoje cudowne właściwości, jeżeli będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. Ważne, aby był szczelnie zamknięty i trzymany w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Specjaliści przypominają, że wbrew obiegowym opiniom, każdy dobry miód po 3-4 miesiącach od dnia zebrania powinien się skrystalizować. Jeśli wciąż pozostaje płynny to oznacza, że jego skład nie jest optymalny.

Pszczoły oferują nam zdecydowanie więcej, niż sam dobroczynny miód. Propolis, mleczko pszczele, wosk, pyłek... Tych prawdziwych skarbów jest znacznie więcej. Czytaj o wszystkich w tekście o apiterapii: "Nie tylko miód: cenne dary pszczół"



Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!



Pszczoły potrzebują teraz naszej pomocy. Weź razem z nami udział w działaniach, które poprawiają los zapylaczy w Polsce. Wspólnie będziemy je liczyć i sprawdzimy jak się mają. W prosty sposób możesz pomóc naszym zapylaczom dzięki akcji ADOPTUJ PSZCZOŁĘ, którą wspiera Gazeta.pl!



Komentarze (10)
Lecz się miodem
Zaloguj się
  • puszka-3

    Oceniono 3 razy 3

    Ja wieczorem do połowy szklanki przegotowanej ,ciepłej wody wkładam łyżkę miodu.Rano wlewam to tego rozpuszczonego miodu łyżkę octu jabłkowego i wypijam na czczo.
    Bardzo dobrze ta kuracja wspomaga walkę z nadmiarem cholesterolu.Kiedyś mimo brania leków i odpowiedniej diecie cholesterol się nie zmniejszał,obecnie jest w normie.

  • jancza1

    0

    Polecam naturalny miód nektarowy z dodatkiem surowego ekstraktu konopnego z kwiatów konopi – jedna stołowa łyżeczka miodu to 5 mg CBD + CBDA . Miód wzmacnia odporność i dostarcza organizmowi naturalnej energii dzięki witaminom A, B1, B2, B6, B12, C, jest źródłem naturalnego kwasu foliowego i biotyny, zaś ekstrakt konopny CBD + CBDA poprawia samopoczucie korzystnie wpływa na stres i depresję dzięki fitokannabioidom tj. CBDA, CBDa, CBG, CBN bogactwo aminokwasów ! Idealny dla prezent dla siebie jak i dla kogoś bliskiego więcej o produkcie na www konopiafarmacja pl

  • visitor

    Oceniono 5 razy -3

    Miod jest przeciwskazany w diecie w leczeniu zespolu jelita drazliwego (IBS)- popatrzcie na diete FODMAP - ma za duzo fruktozy, ktora fermentuje w jelitach

  • ania8-1

    Oceniono 4 razy -4

    pyszne i zdrowe miody ekologiczne ma bio-kraina.pl

  • plastikpiokio

    Oceniono 6 razy -4

    najpierw pszczo ły --teraz miod ---ktowam dał kasę ?????---chinczyki ?????

  • mama-dobra-rada

    Oceniono 4 razy -4

    Miód trzeba stosować ostrożnie i w niewielkich ilościach mama-dobra-rada.pl/zachowaj-ostroznosc-w-spozywaniu-miodu/

  • plastikpiokio

    Oceniono 5 razy -5

    najpierw pszczo ły --teraz miod ---ktowam dał kasę ?????---chinczyki ?????

  • aaron.goldstein

    Oceniono 17 razy -9

    Trzeba pamiętać, że miód wzmaga przede wszystkim popęd homoseksualny. Popęd ten uznawany jest przez Unie Europejska i Gazetę Wyborcza jako najbardziej postępowy.
    Jedzmy więc jak najwięcej miodu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zobacz także
  • Zioła z pól i łąk kuszą teraz szczególnie. Skarby możesz mieć jednak także z doniczki Sezon ziołowych zbiorów w rozkwicie. Co można i warto z nich zrobić?
  • Znowu modne jest hodowanie pszczół, by mieć miód i inne produkty na własny użytek. Pytanie czy te pożyteczne owady mają szansę przetrwać w coraz bardziej skażonym środowisku Apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi. To ma sens?
  • Świeży miód rzepakowy ma jasnozłoty kolor Miód rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Więcej o zdrowym jedzeniu: