Białko całkowite

red.
02.02.2005 , aktualizacja: 06.09.2012 12:58
A A A Drukuj
Oznaczenie poziomu białka całkowitego wykorzystywane jest przy diagnozowaniu chorób układu pokarmowego oraz tych, związanych z funkcjonowaniem nadnerczy

Oznaczenie poziomu białka całkowitego wykorzystywane jest przy diagnozowaniu chorób układu pokarmowego oraz tych, związanych z funkcjonowaniem nadnerczy (Shutterstock)

Występujące w organizmie człowieka białka odpowiadają m.in. za transport substancji odżywczych oraz wpływają na odporność. Określenie ich stężenia konieczne jest przy diagnozowaniu chorób tarczycy lub układu pokarmowego.
Dołącz do nas na Facebooku!

Normy

  • 66-87 g/l

    Dwa najważniejsze składniki białka całkowitego krwi to albuminy i globuliny

    Albuminy

    Wzrost

    Rzadko obserwuje się zwiększenie stężenia albumin. Względny poziom albumin może wzrosnąć w przypadku zagęszczenia krwi. Całkowity poziom albumin może wzrosnąć ponad wartości prawidłowe w przypadku przetoczenia albumin.

    Spadek

    Obniżenie wartości stężenia albumin obserwujemy w przypadku:

  • Spadku syntezy białek (niedożywienia, zespoły złego wchłaniania, choroby wątroby , choroby przewlekłe)

  • Wzrost utraty białka (zespół nerczycowy, oparzenia, choroby układu pokarmowego)

  • Wzrostu katabolizmu ( nadczynności tarczycy , chemioterapii nowotworów, chorobie Cushinga, rodzinnej hypoproteinemii)

    Globuliny

    Wzrost

    Nieproporcjonalnie do albumin, poziom globulin jest charakterystyczny dla stanów zapalnych oraz nowotworów wywodzących się z limfocytów B np.:

  • Szpiczak mnogi

  • Makroglobulinemia Waldenstrom'a

  • Elektroforeza jest najlepszą metodą do określenia poziomu frakcji białek osoczowych

    Spadek

    Możemy zaobserwować w przypadku wrodzonych lub nabytych hypogammaglobulinemiach



    Czytaj także:

    Tarczyca kapryśną jest

    Nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)

    Aldosteron

    Hormony nadnerczy

    Badanie CRP

  • ZOBACZ TAKŻE
    • 2
    Skomentuj:
    Zaloguj się

    Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX