Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu? Norma CRP

Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo kontrola CRP jest niezbędna przy leczeniu niektórych chorób nowotworowych. Choć badanie CRP jest proste i powszechnie wykonywane, informacje o nim należą do jednych z najczęściej wyszukiwanych.
Stężenie CRP w organizmie zależne jest m.in. od masy, płci, rasy i wieku. Nie bez znaczenia jest również palenie papierosów oraz przyjmowane leki. U zdrowej osoby poziom CRP nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0mg/l). Badanie CRP najczęściej wykonuje się u pacjentów mających tendencje lub znajdujących się grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Po oznaczenie stężenia CRP sięga się przy diagnozowaniu chorób układowych np. u osób z podejrzeniem tocznia rumieniowatego, białaczki, kolagenozach oraz przy wykrywaniu odrzucania przeszczepów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Co to jest CRP?

CRP, czyli białko C-reaktywne, zaliczane jest do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego. CRP "produkowane" jest przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe, skąd przedostaje się do krwi.

CRP stanowi jeden z elementów zwalczających infekcję w organizmie. Ułatwia przede wszystkim przeprowadzenie fagocytozy. Proces ten polega na przyłączaniu się monocytów (jedna z białych krwinek) do atakujących układ odpornościowy patogenów i usunięciu ich z organizmu.

Wysokie CRP. Co oznacza zbyt wysokie CRP?

Stężenie CRP nie powinno przekraczać 5 mg/l, mimo to dopiero gdy znacznie przekroczy 10mg/l można podejrzewać infekcję. Jeśli się pojawia, to w ciągu 24-48 godzin, stężenie CRP może wzrosnąć nawet stokrotnie. Najwyższe stężenie białka obserwuje się u pacjentów onkologicznych, zakażonych bakteriami Gram-ujemnymi (tj. gronkowiec, trąd, gruźlica , tężec), po operacjach oraz ciężkich urazach. W tych przypadkach poziom CRP może przekroczyć 500 mg/l. Wzrost stężenia CRP rośnie przy stanach zapalnych wywołanych chorobami przewlekłymi (zmiany reumatyczne) lub związanych z chorobami autoimmunologicznymi oraz przy chorobach serca np. przy zawale. Jego kontrola u rekonwalescentów oraz chorujących na raka jest niezbędna.

W przypadku pacjentów z podejrzeniem choroby serca wykonuje się tzw. badanie hs-CRP. Jest ono bardziej czułe i pozwala wychwycić najmniejsze wahania w poziomie białka. Należy jednak pamiętać, że badanie sprawdza się jedynie u osób zdrowych będących w grupie ryzyka. Ponieważ stężenie CRP jest stosunkowo niskie i klasyczne badanie CRP nie jest wstanie wychwycić zmian.

Niskie CRP. Co oznacza zbyt niskie CRP?

Zbyt niski poziom CRP w morfologii krwi zazwyczaj zwiastuje nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby.



Czytaj także:

Amyloidoza

Guzki Lischa

Fakomatozy

Gigantyzm przysadkowy

Gigantyzm eunuchoidalny



Więcej o:
Komentarze (4)
Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu? Norma CRP
Zaloguj się
  • Olga Plackowska

    Oceniono 8 razy 6

    Hahaha jak dobrze wiedzieć, że "białka ostrej fazy to grupa aminokwasów" oraz że tężec, trąd albo gruźlica to bakterie, i to Gram-ujemne! Drodzy czytelnicy, są to choroby, a bakterie je powodujące należą wraz z gronkowcem do bakterii Gram-dodatnich.

  • marysienka22

    Oceniono 1 raz 1

    " zbyt niskie CRP świadczy o dysfunkcji wątroby" . CO ZA BZDURY !CRP=0 to BRAK SRTANU ZAPALNEGO, pacjent zdrowy jak byk! CRP prawidłowe to wartości od 0 do 5 mg/l.
    KTO PISZE TE BZDURY???

  • Edyta Janaszkiewicz

    0

    CA-15.3 ( ICD-9; I 43) - 12,50 U/ml. Zakres normy 0 - 31,30 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CA-125 ( ICD-9; I 41) - 30,90 U/ml . Zakres normy 0- 41,50 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CRP ( ICD-9: I 81 ) - 24,10 mg/l . Zakrs normy 0-5 H - wysoki HIGH .
    Od 2015 roku torbiel w jajniku bolesny , bóle podbrzusza , przy chodzeniu wstawaniu , gorączka, bóle uda lewego, stopy lewej. Bóle podbrzusza. Bolesne piersi krwawienie miesiączkowe 14 dni . Wzrost piersi 8 cm , zmniejszenie 7 cm od 2017 do września 2018 . Wzrost wagi 1 kg od grudnia 2017 . Proszę dr Kuliga bay mnie operował przyjął do Szpital ICMP w Łodzi e mailowo kierując prośbę do rejestracji ICMP w Łodzi. W dniu 07.09.2018 anulowano mnie wizytę do dr Kuliga. Jak sugerował lekarz Borkowski, Adam Świątek. Tomasz Rembowski. 22.08.2018 nie przepisał Vasilip 10 mg Tomasz Rembowski leku na cholesterol, itd.. Jestem wysokim ryzykiem wylewu do mózgu z powodu nie operowania naczyniak żylnego w lewej półkuli móżdżku nabytego 1 stycznia 2014 roku. Edyta z Łodzi

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX