Badanie CRP

kaole
14.08.2012 , aktualizacja: 22.02.2013 15:57
A A A Drukuj
Stężenie CRP określa się na podstawie badania krwi. Zaliczane jest ono do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego

Stężenie CRP określa się na podstawie badania krwi. Zaliczane jest ono do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego (Shutterstock)

Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo jego kontrola jest niezbędna przy leczeniu niektórych chorób nowotworowych.
Dołącz do nas na Facebooku!

Stężenie CRP w organizmie zależne jest m.in. od masy, płci, rasy i wieku. Nie bez znaczenia jest również palenie papierosów oraz przyjmowane leki. U zdrowej osoby jego poziom nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0mg/l). Badanie CRP najczęściej wykonuje się u pacjentów mających tendencje lub znajdujących się grupie ryzyka chorób sercowo - naczyniowych. Po oznaczenie stężenia CRP sięga się przy diagnozowaniu chorób układowych np. u osób z podejrzeniem tocznia rumieniowatego , białaczki, kolagenozach oraz przy wykrywaniu odrzucania przeszczepów.

Co to jest CRP?

CRP, nazywane też białkiem C- reaktywnym zaliczane jest do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego. CRP "produkowane" jest przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe, skąd przedostaje się do krwi.

Białko to stanowi jeden z elementów zwalczających infekcję w organizmie. Ułatwia przede wszystkim przeprowadzenie fagocytozy. Proces ten polega na przyłączaniu się monocytów (jedna z białych krwinek ) do atakujących układ odpornościowy patogenów i usunięciu ich z organizmu.

Wysokie CRP

Stężenie CRP nie powinno przekraczać 5 mg/l, mimo to dopiero gdy znacznie przekroczy 10mg/l można podejrzewać infekcję. Jeśli się pojawia, to w ciągu 24-48 godzin, stężenie CRP może wzrosnąć nawet stokrotnie. Najwyższe stężenie białka obserwuje się u pacjentów onkologicznych, zakażonych bakteriami Gram-ujemnymi (tj. gronkowiec, trąd, gruźlica , tężec), po operacjach oraz ciężkich urazach. W tych przypadkach poziom CRP może przekroczyć 500 mg/l. Wzrost stężenia CRP rośnie przy stanach zapalnych wywołanych chorobami przewlekłymi (zmiany reumatyczne) lub związanych z chorobami autoimmunologicznymi oraz przy chorobach serca np. przy zawale. Jego kontrola u rekonwalescentów oraz chorujących na raka jest niezbędna.

W przypadku pacjentów z podejrzeniem choroby serca wykonuje się tzw. badanie hs-CRP. Jest ono bardziej czułe i pozwala wychwycić najmniejsze wahania w poziomie białka. Należy jednak pamiętać, że badanie sprawdza się jedynie u osób zdrowych będących w grupie ryzyka. Ponieważ stężenie CRP jest stosunkowo niskie i klasyczne badanie CRP nie jest wstanie wychwycić zmian.

Niskie CRP

Zbyt niski poziom CRP w morfologii krwi zazwyczaj zwiastuje nieprawidłowe funkcjonowanie

wątroby.

Czytaj także:

Amyloidoza

Guzki Lischa

Fakomatozy

Gigantyzm przysadkowy

Gigantyzm eunuchoidalny

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

  • 19
  • 27
Komentarze (10)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX