porady wyniki badań

  • "Leczenie zawału" specjalną szpatułką i specyfik "na każde zapalenie" - dr Michał Domaszewski o zagrożeniach w internecie

    - Od kilku lat śledzę, co internet wyprawia z medycyną i włos mi się jeży na głowie - mówi dr Michał Domaszewski. - Obecność prawdziwych lekarzy w internecie jest konieczna. To mało powiedziane - my musimy kontratakować.

  • Wynik zdjęcia radiologicznego

    Wynik zdjęcia radiologicznego

    Zdjęcie lewej stopy wykazało w stawie śródstopno-policzkowym palucha przewężoną szparę stawową z podrysowanymi sklerotycznie powierzchniami stawowymi i zaostrzonymi ich krawędziami na tle z-z. Co to może oznaczać?

  • Przepuklina kręgów szyjnych - wynik badania

    Przepuklina kręgów szyjnych - wynik badania

    Badanie rezonansem wykazało liczne przepukliny kręgów szyjnych. Poza bólem prawego barku, który leczę różnymi sposobami /zastrzyki dostawowe z kwasu hialurynowego, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, rehabilitacja-fizykoterapia/ nieskuteczna. Teraz pojawił się ból w okolicach karku, czasem utrudniający głęboki oddech ,schylanie się a nawet wiele ruchów głowy. Mój dr mówi, że wyczerpał możliwości leczenia a w dalszej perspektywie operacja. Co robić?

  • TK zatok i głowy

    TK zatok i głowy

    Czy przy TK głowy jednocześnie sprawdza się całą głowę? Chodzi mi o to, czy przy zleconej TK zatok, nie lepiej by było zrobić TK całej głowy? Nie ma pewności, czy problem jest z zatokami . Przy badaniu ogólnym przez laryngologa, po wglądzie w RTG zatok wynikły drobne zmiany zapalne w zatoce szczękowej - jednak dokuczliwe objawy (ból, ucisk, wydzielina-nie ropna spływająca po gardle, nos drożny) skłaniają mnie do myślenia, że może problem tkwi w innej części głowy niż zatoki. Wydaje mi się bez sensu robienie TK zatok, gdyby trzeba było potem odwiedzać neurologa i ewentualnie robić TK głowy. Nie wiem, czy w ogóle można takie badania robić w krótkim okresie czasu kilkukrotnie, pomijając koszty. Chciałabym prosić o radę.

  • Bóle kręgosłupa - badania

    Bóle kręgosłupa - badania

    Od dłuższego czasu odczuwam bóle kręgosłupa. Dostałam skierowanie na badanie TK. Właśnie odebrałam wynik, ale na wizytę u specjalisty muszę czekać do października. Jak leczy się takie zmiany i o czym one świadczą? Mam 33 lata. Wynik TK: Spłycenie lordozy lędźwiowej oraz kyfozy piersiowej. Drobne zmiany zwyrodnieniowe krawędzi trzonów. Guzki Schmorla na powierzchniach blaszek granicznych. Zaznaczona rotacja kręgów. Na poziomie Th8-Th9 stwierdza się przepuklinę krążka międzykręgowego z niewielkim uciskiem rdzenia kręgowego. Na poziomie Th9-Th10 stwierdza się kolejną dyskretną przepuklinę krążka międzykręgowego z przyleganiem do rdzenia kręgowego.

  • Badanie histopatologiczne po łyżeczkowaniu

    Badanie histopatologiczne po łyżeczkowaniu

    W 10tym tygodniu ciąży stwierdzono "poronienie zatrzymane". potem było łyżeczkowanie jamy macicy. W karcie informacyjnej leczenia szpitalnego wpisano "odbiór wyników badanie hist.-pat. za 3 tygodnie". Po co robi się takie badanie? Co ma wykazać?

  • Prośba o interpretacje badania scyntygrafii kości

    Prośba o interpretacje badania scyntygrafii kości

    Proszę o pomoc w interpretacji badania scyntygrafii kości: badanie wykonano na dożylnej iniekcji MDP-Tc99m.Akwizycję przeprowadzono w pozycji leżącej. W badaniu trójfazowym uwidoczniono wzmożoną aktywność metaboliczną w rzucie obu trzpieni alloprotezy prawego stawu kolanowego. Z uwagi na krótki czas od zabiegu operacyjnego(endoproteza założona w 03.2013)nie można jednoznacznie wypowiedzieć się co do istoty stanu zapalnego. Większe gromadzenie obserwuje się w rzucie trzpienia udowego. Odczyn zapalny sięga 2/3 długości trzonu obu kości.

  • Nadnercza czy przysadka?

    Nadnercza czy przysadka?

    Witam, w skrócie pisząc (a tak muszę zrobić, bo historia choroby jest dość długa i skomplikowana) od roku czasu regularnie przybieram na wadzę (ok. 1,5kg miesięcznie). Pomimo tego, że prowadzę aktywny tryb życia i się dobrze odżywiam (w pewnym momencie przeszłam na rozsądną dietę) nadal tyłam. Cały proces tycia można podzielić na dwa etapy. Pierwszy etap to ok. 2 lata temu gdzie w ciągu miesiąca przytyłam 10 kg, drugi to po kolejnym roku od września 2012 roku ciągłe przybieranie na wadze. Waga wyjściowa w 2010 roku to 53 kg, aktualnie 78kg. Byłam u wielu lekarzy jednak żaden nie potrafi postawić poprawnej diagnozy i zatrzymać tycia oraz pomóc odzyskać siły. Co do objawów jakie mi towarzyszą to osłabienie (problemy z otwieraniem cięższych drzwi, czy zwykłej butelki z napojem), zmęczenie (spie po 12 godzin a w czasie dnia dodatkowo 2godzinna drzemka), wiecznie gorąco (oprócz stóp, one ciągle marzną) i niesamowite pocenie nawet podczas leżenia czy siedzenia nic nie robiąc, denerwowanie się z byle powodu. Oto badania jakie zostały zrobione, podam tylko te z nieprawidłowymi lub w górnej granicy wynikami: TG - 204 (40-165); TSH - 8,20 (do 4) ; anty TPO 615 (do 20); Prolaktyna czs 0 722 (do 818); Prolaktyna czas 60 po MTC 3603; Estradiol 882; Progresteron 17; FT4 0,97 (0,97- 1,80); Glukoza 94 (do 110); LH 3,23 (0,8 - 27,1); Testosteron 5,00 (0,3-3,1); Androstendion 2,4 (0,2- 3,1); DHEA 17,3 (0,8- 10,5); 17- OHP 1,4; Insulina 17,1 (do 22). Dodam, że mam 28 lat stwierdzoną mam chorobę Hashimoto, tarczycę (od roku- przyjmuje Euthyrox 125), badania wykluczyły zespół PCO. Proszę o pomoc, jakie badania należy zrobić i co to może być? Jeden lekarz ocenił, że może nadnercza inny przysadka.

  • Erytrocyty i limfocyty w cytologii

    Erytrocyty i limfocyty w cytologii

    Czy wystąpienie w badaniu cytologicznym szyjki macicy i pochwy (grupa II) erytrocytów i limfocytów wymaga leczenia?

  • Podwyższone TSH u 7-latki

    Podwyższone TSH u 7-latki

    Mojej córce wyszło podwyższone TSH - 5,56 czy jest to bardzo niepokojące? Co mam dalej z tym robić?