kokos

  • Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

    Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

    Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, który pozyskuje się poprzez tłoczenie kopry, jak nazywa się miąższ orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy bywa też określany mianem masła kokosowego lub tłuszczu kokosowego. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje stałą postać. Jest białego koloru, ma piękny kokosowy zapach. Po roztopieniu zmienia kolor na żółty. Jest używany w kuchni, a także jako dodatek do kosmetyków do ciała oraz włosów.

  • Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

    Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

    Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i może być traktowany jedynie jako przyjemna odmiana w kuchni, niż jako zdrowszy zamiennik.