kamfora

  • Olejek kamforowy - jego właściwości i zastosowanie

    Olejek kamforowy - jego właściwości i zastosowanie

    Olejek kamforowy to jeden z najstarszych znanych ludzkości produktów naturalnych stosowanych w medycynie i kosmetyce. Ten niezwykły olejek eteryczny pochodzi z Azji południowo-wschodniej i pozyskiwany jest z drzewa kamforowego poprzez destylację kory i korzeni. Charakteryzuje go intensywny orzeźwiający zapach przypominający ten z eukaliptusa. Dzięki swoim specyficznym właściwościom olejek kamforowy służy zarówno w kosmetyce, jak i do leczenia wielu schorzeń oraz do profilaktyki.