Jedz zdrowo - zdjęcia i wideo

Zdrowe odżywanie - najnowsze artykuły

  • Liść laurowy i olej laurowy - właściwości zdrowotne oraz zastosowanie

    Liść laurowy i olej laurowy - właściwości zdrowotne oraz zastosowanie

    Liść laurowy i olej laurowy pozyskujemy z drzewa zwanego wawrzynem szlachetnym. Skórzaste, lekko postrzępione na brzegach liście, suszy się i w tej postaci używa jako przyprawy. Olej laurowy natomiast jest tłoczony z dojrzałych owoców wawrzyna szlachetnego. Zarówno liście, jak i olej, mają cenne właściwości. Liście laurowe to popularna przyprawa w kuchni, olej laurowy natomiast ma zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii.

  • Tanita - co to jest? Kiedy warto z niej korzystać, ile kosztuje?

    Tanita - co to jest? Kiedy warto z niej korzystać, ile kosztuje?

    Tanita to waga, która służy nie tyko do pomiaru masy ciała, ale również ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Tanita daje więcej informacji na temat postępów w treningach czy efektach stosowanej diety niż zwykła waga. Wagi tego typu znaleźć można między innymi w klubach fitness oraz w gabinetach dietetyków.

  • Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie

    Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie

    Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. Mąka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów mącznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada za to sporo białka, minerałów i witamin. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

  • Odgrzewasz makaron lub ryż po kilku dniach? Możesz zakazić się groźną bakterią

    Odgrzewasz makaron lub ryż po kilku dniach? Możesz zakazić się groźną bakterią

    Jedzenie kilkudniowego, ugotowanego makaronu lub ryżu może być bardzo niebezpieczne. Przypominają o tym historie zatruć bakterią Bacillus cereus z ostatnich lat.

  • Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

    Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

    Tagatoza jest to monocukier, który stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego cukru. W przeciwieństwie do sacharozy cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami docenianymi głównie przez diabetyków. Ten związek chemiczny został wynaleziony w latach 60-tych XX wieku, jednakże dopiero w 2001 poddano go badaniom, dotyczącym wpływu na zdrowie ludzkie. Jest to produkt dosyć drogi, przez co jeszcze mało popularny w Polsce.

  • Naturalne preparaty poprawiające koncentrację

    Naturalne preparaty poprawiające koncentrację

    Zaburzenia koncentracji to problem, z którym boryka się coraz więcej osób, ponieważ coraz większy odsetek społeczeństwa ma problem ze snem, stresem oraz stosuje niezdrową dietę. Wszystkie te czynniki mają wpływ na pogorszenie się pracy mózgu. Istnieją jednak naturalne preparaty, które poprawiają koncentrację. Największa grupa tych preparatów to produkty spożywcze, bogate w wartości odżywcze oraz cukry złożone. Na poprawę koncentracji skuteczne są również napary z ziół.

  • Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

    Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

    Karotenoidy to grupa barwników występująca powszechnie w produktach roślinnych, zwłaszcza takich, które mają żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor. Mają działanie antyoksydacyjne, przez co pełnią bardzo ważną rolę w organizmie. W jakich produktach można znaleźć najwięcej karotenoidów i dlaczego są one tak istotne dla naszego zdrowia?

  • Mleka roślinne: rodzaje, właściwości. Dla kogo mleko roślinne?

    Mleka roślinne: rodzaje, właściwości. Dla kogo mleko roślinne?

    W ostatnich latach, gdy weganizm oraz zdrowy styl życia zyskują coraz więcej zwolenników, na popularności zyskały również mleka roślinne. Sa pozyskiwane ze zbóż, nasion, orzechów, roślin strączkowych. Każdy z tych napojów cechuje się innym smakiem oraz innymi właściwościami, które w przeważającej większości niosą dobroczynne skutki dla zdrowia.

  • Yerba mate - napój, który potrafi postawić na nogi

    Yerba mate - napój, który potrafi postawić na nogi

    Yerba mate to wysuszone i zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, z których parzy się napój, dziś niezwykle popularny w Ameryce Południowej, a także w krajach arabskich. Oprócz wielu witamin i związków mineralnych, posiada w swoim składzie sporą ilość kofeiny. Dzięki temu ma silne działanie pobudzające i wzmacniające organizm. A ponadto yerba mate może być pomocna przy odchudzaniu się, ponieważ hamuje uczucie głodu.

  • Dieta oczyszczająca wątrobę - co można jeść, a czego należy unikać odtruwając wątrobę?

    Dieta oczyszczająca wątrobę - co można jeść, a czego należy unikać odtruwając wątrobę?

    Wątroba jest ważnym narządem w organizmie człowieka, który odpowiada za metabolizm różnych składników, ale też pełni funkcję naturalnego filtra z toksyn. W związku z tym, należy o ten gruczoł dbać poprzez zdrowe nawyki żywieniowe, tak by go dodatkowo nie obciążać. Aby poprawić funkcjonowanie wątroby, poleca się przynajmniej raz w roku zastosowanie diety oczyszczającej wątrobę, która pomoże odciążyć ten narząd oraz go odtruć z toksyn.

  • Metoda Gersona, czyli sposób na oczyszczanie organizmu. Na czym polega metoda Gersona?

    Metoda Gersona, czyli sposób na oczyszczanie organizmu. Na czym polega metoda Gersona?

    Terapia Gersona to metoda oczyszczania organizmu, która ma na celu wyleczenie wielu dolegliwości i chorób. Opiera się na niskosodowej diecie bogatej w warzywa i owoce, ale obejmuje również inne zabiegi, które mają wspomagać oczyszczanie. Na czym polega metoda Gersona, jak ją stosować i w przypadku jakich dolegliwości może być pomocna?<br><br>

  • Sacharoza: właściwości, źródła i zastosowanie

    Sacharoza: właściwości, źródła i zastosowanie

    Sacharoza jest to dwucukier, zbudowany z cząsteczek glukozy oraz fruktozy, który stanowi jeden z podstawowych produktów przemysłu spożywczego, a zwłaszcza cukiernictwa. Sacharozę znali już starożytni Arabowie, a w IV w. p.n.e. cukier ten został sprowadzony do Europy. Aktualnie ten organiczny związek chemiczny wytwarzany jest przede wszystkim z trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego, jednak naturalnie sacharoza występuje w warzywach i owocach oraz produktach zbożowych.

  • Syrop klonowy: wartość odżywcza, właściwości

    Syrop klonowy: wartość odżywcza, właściwości

    Syrop klonowy to substancja o właściwościach słodzących, dlatego bardzo często stosowana jest w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru oraz miodu. W przeciwieństwie do białego cukru, syrop klonowy cechuje się licznymi właściwościami pozytywnie oddziałującymi na zdrowie człowieka, a także cennymi wartościami odżywczymi. Ze względu na głównego, światowego producenta syropu klonowego, substancja ta nazywana jest Kanadyjskim Płynnym Złotem.

  • Otręby - jakie mają właściwości?

    Otręby - jakie mają właściwości?

    Otręby są to produkty powstałe w wyniku przemiału zbóż, takich jak pszenica, owies, żyto lub ryż, a także gryka. Dokładnie rzecz ujmując, jest to pozostała po przemiale ziarna jego twardsza, zewnętrzna warstwa. Otręby zawierają mnóstwo błonnika, a także witaminy oraz składniki mineralne. Błonnik stymuluje pracę jelit i oczyszcza organizm z cholesterolu, toksyn oraz innych szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie otrąb polecane jest szczególnie osobom z nadwagą, pragnącym się odchudzić.

  • Woda kokosowa - czy warto ją pić?

    Woda kokosowa - czy warto ją pić?

    Woda kokosowa pozyskiwana jest z zielonych, niedojrzałych jeszcze owoców palmy kokosowej. Zamknięta w owocu woda jest sterylnie czysta, ponieważ została przefiltrowana przez cały skomplikowany system przewodzący korzeni i pnia drzewa. Zawiera cenne składniki mineralne oraz witaminy, a stężenie elektrolitów w wodzie kokosowej zbliżone jest do stężenia panującego w naszej krwi. Dlatego też woda kokosowa stanowi naturalny napój izotoniczny, ceniony przez osoby uprawiające sport.

  • Garam masala - ta gorąca przyprawa z Indii ma niezwykłe właściwości zdrowotne

    Garam masala - ta gorąca przyprawa z Indii ma niezwykłe właściwości zdrowotne

    Garam masala - w dosłownym tłumaczeniu "gorące przyprawy" - jest mieszanką zmielonych suszonych przypraw, powszechnie używaną w kuchni indyjskiej. Nie ma jednej garam masali, ponieważ do jej zrobienia używa się różnorodnych składników i znanych jest wiele receptur.

  • Gałka muszkatołowa: właściwości. Do jakich potraw stosować gałkę muszkatołową?

    Gałka muszkatołowa: właściwości. Do jakich potraw stosować gałkę muszkatołową?

    Gałka muszkatołowa jest to nasiono pozyskiwane z muszkatołowca korzennego, czyli drzewa występującego naturalnie na wyspach należących do Archipelagu Malajskiego. Jest to produkt, który cechuje się licznymi właściwościami, spośród których najczęściej wykorzystywane są walory smakowe. Ze względu na wyrazisty, niepowtarzalny smak i zapach gałka muszkatołowa stanowi dodatek do wielu potraw mięsnych oraz wyrobów cukierniczych.

  • Owoce morza mają cenne właściwości odżywcze. A czy każdy może je jeść?

    Owoce morza mają cenne właściwości odżywcze. A czy każdy może je jeść?

    Owoce morza, z włoskiego nazywane też frutti di mare, to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Uwielbiane przez kuchnię śródziemnomorską, uważane są za niezwykle wartościowe i smaczne jedzenie, pełne cennych składników odżywczych. Co takiego mają w sobie te morskie stworzenia, że człowiek tak je polubił? Czy każdy może je bez szkody dla siebie jeść?

  • Bromelaina - dobroczynny enzym z ananasa. Jakie ma właściwości?

    Bromelaina - dobroczynny enzym z ananasa. Jakie ma właściwości?

    Bromelaina, zwana też bromeliną, to naturalny enzym trawiący białko, wytwarzany przez łodygi i owoce ananasa. Jego zalety odkryła już dawno medycyna ludowa. Współcześnie uważa się bromelinę za pomocną w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, urazów sportowych, problemów trawiennych, miażdżycy i kilku innych schorzeń. Sądzi się ponadto, że enzym wspomaga odchudzanie oraz działa profilaktycznie przy niektórych chorobach. Bromelaina jest dostępna w formie suplementu. Przemysł spożywczy wykorzystuje enzym do zmiękczania mięsa.

  • Sól bocheńska - bogactwo składników mineralnych. Na co pomaga sól jodowo-bromowa?

    Sól bocheńska - bogactwo składników mineralnych. Na co pomaga sól jodowo-bromowa?

    Sól bocheńska (jodowo-bromowa) pozyskiwana jest ze złóż solankowych niedaleko Bochni. Zwana czasem "białym złotem", ceniona jest za bogactwo składników mineralnych. Od wieków jej walory lecznicze wykorzystywała medycyna ludowa. Dzisiaj polecana jest do leczniczych kąpieli w schorzeniach reumatycznych, w chorobach przemiany materii, w ginekologii, a także w dermatologii przy niektórych schorzeniach skóry. W formie inhalacji pomaga przy zapaleniach dróg oddechowych i zatok. Ma dobroczynne działanie na cerę, może zatem stać się składnikiem maseczki lub środka do peelingu, albo posłużyć do regeneracyjnych kąpieli.