Jedz zdrowo - zdjęcia i wideo

Zdrowe odżywanie - najnowsze artykuły

  • Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

    Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

    Chleb żytni to odmiana chleba, która jest szczególnie polecana przez dietetyków. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni? Jaki jest jego skład i dlaczego jest lepszy od chleba pszennego?

  • Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania

    Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania

    Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie zawiera składniki i czy jest on zdrowy?

  • Jak pozbyć się wody z organizmu?

    Jak pozbyć się wody z organizmu?

    Zatrzymywanie wody w organizmie jest spowodowane najczęściej nieodpowiednią dietą, zbyt małą aktywnością fizyczną, a także niewystarczającym nawadnianiem organizmu. Taki stan często objawia się opuchnięciem nóg, dłoni czy twarzy, a także cellulitem oraz uczuciem ciężkości. Nadmiar wody w organizmie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, ale może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nerek oraz układu krwionośnego. Na szczęście nadmiaru wody można się pozbyć. Jakie są sposoby na pozbycie się nadmiaru wody? Co robić, żeby nie dopuścić do zatrzymywania wody w organizmie?

  • Czy czerwone mięso jest zdrowe?

    Czy czerwone mięso jest zdrowe?

    Czerwone mięso to produkt, który budzi wiele kontrowersji - jedni uważają, że jest zdrowe, nie można go zastąpić innymi produktami i należy je jeść, natomiast inni są zdania, że lepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum lub całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Jaka jest prawda - czy czerwone mięso jest zdrowe czy szkodzi naszemu zdrowiu? Jak często powinniśmy je jeść?

  • Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

    Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

    Wędliny, czyli samo zło? Niekoniecznie! Istotne, by z szerokiej oferty rynkowej wyłowić to, co najlepsze. Znakomicie sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej i nie chodzi jedynie o wielkość porcji. Wiesz, że różnice zawartości tłuszczu w poszczególnych produktach przekraczają kilkaset procent? Na końcu szczegółowa tabela

  • Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?

    Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?

    Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny. Tak nakazuje tradycja. I słusznie, bo podczas świątecznego obżarstwa chrzan to niezastąpiony lek profilaktyczny.

  • Miód gryczany - właściwości, zastosowanie

    Miód gryczany - właściwości, zastosowanie

    Miód gryczany to jeden z miodów, które mają najbardziej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest on rozpoznawalny dzięki ciemnej barwie oraz charakterystycznemu, ostremu smakowi. Ma on w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, a poza tym działa bakteriobójczo i przyspiesza gojenie ran. Na jakie dolegliwości dobry jest miód gryczany? Jak go stosować, żeby czerpać z tego jak najwięcej korzyści?

  • Sok z czarnego bzu - właściwości, zastosowanie, przygotowanie

    Sok z czarnego bzu - właściwości, zastosowanie, przygotowanie

    Owoce oraz kwiaty czarnego bzu są od dawna wykorzystywane jako środek na przeziębienia, na katar oraz kaszel. Roślina wpływa również na wzmocnienie odporności. Jakie jeszcze właściwości ma czarny bez i sok przygotowany z jego owoców? Kiedy najlepiej zbierać czarny bez i jak przyrządzić prozdrowotny sok oraz syrop?

  • Johimbina - właściwości i zastosowanie preparatów z johimby lekarskiej

    Johimbina - właściwości i zastosowanie preparatów z johimby lekarskiej

    Johimbina to alkaloid, organiczny związek chemiczny, który pozyskuje się z liści oraz kory johimby lekarskiej, czyli drzewa rosnącego naturalnie na terenie Afryki, a także z krzewu rauwolfii żmijowej występującego w Azji. W Polsce preparaty zawierające roślinne wyciągi z tego drzewa dostępne są na receptę jako środek na potencję, jednak środek jest reklamowany również jako doskonały preparat wspomagający odchudzanie. Jakie właściwości ma johimbina? Kto może ją stosować, a kto powinien jej unikać?

  • Fenkuł - właściwości, działanie, przepisy z fenkułem

    Fenkuł - właściwości, działanie, przepisy z fenkułem

    Fenkuł zwyczajny, znany również pod nazwami fenkuł słodki oraz koper włoski, to roślina pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego należąca do rodziny warzyw selerowatych. W Polsce jest używany przede wszystkim jako przyprawa, ale może stanowić podstawę dania albo jego ciekawy dodatek. Ma właściwości prozdrowotne, wspomaga trawienie, a w niektórych kręgach jest uważany za afrodyzjak.

  • Żurawina - właściwości lecznicze i zastosowanie

    Żurawina - właściwości lecznicze i zastosowanie

    Żurawina to owoc wyjątkowo bogaty w cenne składniki odżywcze, skuteczne w walce z wieloma chorobami. Owoce wpływają korzystnie na układ moczowy, układ krwionośny, a także wykazują działanie antybakteryjne.

  • Miechunka jadalna- właściwości, zastosowanie i uprawa rośliny

    Miechunka jadalna- właściwości, zastosowanie i uprawa rośliny

    Miechunka jadalna (peruwiańska), nazywana również physalis, rodzynkiem brazylijskim oraz wiśnią peruwiańską, to egzotyczna roślina ozdobna, którą można wykorzystywać w kuchni. Ma ona wiele cennych składników i wartości odżywczych, które doceniali już wiele lat temu Inkowie. Ze względu na właściwości prozdrowotne była przez nich nazywana złotą jagodą.

  • Jagoda kamczacka: właściwości lecznicze, zastosowanie

    Jagoda kamczacka: właściwości lecznicze, zastosowanie

    Jagoda kamczacka to owoc krzewu zwanego wiciokrzewem kamczackim, borówką kamczacką albo suchodrzewem jadalnym. Jej owoce są doskonałym źródłem antyoksydantów oraz innych cennych składników odżywczych, dzięki czemu znajdują zastosowanie w medycynie ludowej oraz naturalnym lecznictwie. Co zawierają jagody kamczackie, jakie mają zastosowanie i jak należy je hodować?

  • Witarianizm - na czym polega?Czy jest zdrowy, czy lepiej unikać tego stylu odżywiania?

    Witarianizm - na czym polega?Czy jest zdrowy, czy lepiej unikać tego stylu odżywiania?

    Witarianizm to sposób odżywiania, najczęściej łączony z wegetarianizmiem lub weganizmem, w którym wyklucza się jedzenie potraw i produktów, które zostały poddane obróbce termicznej powyżej 42°C. Na czym dokładnie polega witarianizm? Czy każdy może się odżywiać w taki sposób czy są jakieś przeciwwskazania do przejścia na ten styl odżywiania?

  • Pączek w tłusty czwartek - ile ma kalorie. Jak pozbyć się pączkowych kalorii?

    Pączek w tłusty czwartek - ile ma kalorie. Jak pozbyć się pączkowych kalorii?

    W tłusty czwartek, jak mówi tradycja, trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie uśmiech losu. Jeden pączek to ok. 60 g i - w zależności od nadzienia - od 300 - 350 kcal. Mało kto w dniu kończy na jednym pączku, szacuje się, że statystyczny Polak zjada ok. 2,5 pączka. Co zrobić i ile czasu trzeba poświęcić by spalić pączkowe kalorie?

  • Koper włoski - właściwości i zastosowanie lecznicze

    Koper włoski - właściwości i zastosowanie lecznicze

    Koper włoski, zwany również fenkułem, to roślina polecana przy wielu dolegliwościach, takich jak wzdęcia, problemy trawienne, przeziębienie czy kaszel. Jest powszechnie stosowany u dzieci w przypadku kolek, a także u kobiet karmiących piersią w celu pobudzenia laktacji, jednak czy przyjmowanie preparatów zawierających koper włoski jest w takich sytuacjach w pełni bezpieczne? Kiedy można zażywać koper i jakie są jego właściwości?

  • Piołun - działanie, zastosowanie i właściwości prozdrowotne

    Piołun - działanie, zastosowanie i właściwości prozdrowotne

    Piołun, zwane również bylicą piołun, panieńskim zielem, psią rutą, wermutem oraz absyntem, to roślina znana ze swoich właściwości zdrowotnych oraz bardzo gorzkiego smaku. Gdzie rośnie, kiedy ją zbierać i jakie ma właściwości? Jak należy stosować piołun, a kto powinien go unikać?

  • Dieta OXY - na czym polega. Czy dieta OXY jest bezpieczna?

    Dieta OXY - na czym polega. Czy dieta OXY jest bezpieczna?

    Dieta OXY to nowoczesny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, zaliczany do diet białkowych, czyli proteinowych. Według jej twórców jest to doskonały i przede wszystkim bezpieczny sposób odchudzania. Czy na diecie białkowej rzeczywiście można zdrowo schudnąć? Jakich efektów można się spodziewać? Dla kogo będzie odpowiedni taki rodzaj kuracji odchudzającej?

  • Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie. Kiszonki: smaczne i zdrowe

    Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie. Kiszonki: smaczne i zdrowe

    Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie, to jedna z najstarszych metod stosowanych do konserwowania żywności. Mimo, że w praktyce fermentowanie produktów jest znane od bardzo dawna, to wiedzę na temat procesów zachodzących podczas fermentacji zdobyto dopiero w XIX wieku.  Produkty otrzymywane poprzez fermentację mlekową są cenione ze względu na swoje walory smakowe, ale również wartości zdrowotne.

  • Nutrigenetyka - podstawa genodiety, czyli żywienia zgodnego z genami

    Nutrigenetyka - podstawa genodiety, czyli żywienia zgodnego z genami

    Nutrigenetyka to dziedzina nauki szukająca odpowiedzi na pytanie, dlaczego każdy z nas inaczej przyswaja składniki odżywcze, dostarczane do organizmu wraz z żywnością. Odpowiedzi szuka na poziomie genów. Nutrigenetyka analizuje genotypy ludzkie i stara się zrozumieć, w jaki sposób powiązane są z dietą.